Resipi Ikan Tenggiri Masak Asam/Tauchu Paling Sedap Dan Mudah
Assalamualaikum...
Tiba-tiba rasa nak makan ikan tenggiri masak asam. Eh jap! Ada yang kata ni lauk tenggiri masak Tauchu, ada yang panggil tenggiri masak Shinchuan. Ejaan yang betul xpasti pula mcm mna. Yang penting, masakan ni memang menambah selera dan x pernah jemu nak makan..
Biasa buat tapi tak pernah bubuh resipi kat blog. Kali ni rajin pula update resipi.
Bahan dan cara nak masak pun cukup mudah. Orang bujang pun boleh masak masakan ni. Yang mana dalam pantang bersalin pun sesuai makan masakan ni cuma tambah lada hitam dah jadi masakan orang pantang. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
IKAN TENGGIRI MASAK ASAM
Bahan goreng dulu
4 keping ikan tenggiri
[boleh gunakan ikan lain saperti selar/kembung/bawal]
Ikan yang telah digoreng |
Bahan Hiris
4 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 inci halia
8 biji cili padi
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
Bahan yang perlu di hiris |
Bahan Sos
1 cawan air asam jawa
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam
Cara masak
1. Ikan dibersihkan dan gaulkan dngan kunyit & garam
2. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
4. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
5. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
6. Sedap dimakan ngan nasi putih.
Siap! Mudah kan? 😊
0 KOmen: