Resipi Mexican Bun ROTI BOY sedap dan mudah buat
Kalau pergi kat mana-mana pasaraya yang ada jual roti ni, mesti boleh bau keharuman roti ni daripada jauh. Bau dia memang menggoda. Jom lihat resipi ROTI BOY di bawah
Bahan-bahan Roti Boy:
130 ml susu segar
40 gram gula
2 sudu kecil yis
1 biji telur
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pelembut roti
250 gram tepung roti
10 gram susu tepung (optional) *kalau tak letak, tambah 10g lagi tepung roti
30 gram mentega
Cara-cara:
Masukkan susu ke dalam mangkuk besar dan kacau bersama gula dan yis.
Biarkan yis mengembang dan berbuih lebih kurang 15 minit.
Masukkan telur, garam dan lembut roti. Kacau sebati.
Masukkan pula tepung roti dan susu tepung. Uli sehingga sebati. (boleh uli guna tangan ataupun mixer)
Letak mentega ke dalam adunan tadi dan uli lagi sehingga sebati dan menjadi doh.
Biarkan doh mengembang sekali ganda lebih kurang 60 minit.
Setelah kembang, ambil sedikit doh (lebih kurang 55g-60g). Leperkan doh dan masukkan inti yang dibekukan tadi. Tutup dan bulatkan doh.
Letakkan doh di atas tray yang beralaskan baking paper.
Biarkan ia mengembang sekali ganda lebih kurang 30 minit.
Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180ºC.
Kemudian pipekan topping di atas dan tepi doh yang telah kembang tadi.
Bakar roti selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing. (Boleh guna api atas untuk 5-10 minit terakhir bagi mendapatkan toping roti yang garing)
Inti:
10 gram mentega
40 gram gula perang
1/4 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Masukkan ke dalam plastik dan bekukan.
Setelah beku, potongkannya berbentuk kiub supaya mudah untuk dimasukkan ke dalam doh roti.
Topping:
2 sudu besar air
2 sudu besar kopi / mocha segera (3 in 1)
1/4 sudu kesil esen vanila
50 gram gula aising
50 gram mentega
1 biji telur
50 gram tepung kek
Cara-cara:
Kacau kopi bersama air sehingga larut dan masukkan esen vanila. Ketepikan.
Pukul gula aising bersama mentega sehingga sehingga gebu dan berkrim menggunakan kelajuan tinggi.
Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan air kopi yang telah dibancuh tadi.
Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sehingga adunan sebati.
Isikan adunan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.
Nota:
Boleh sediakan topping dan inti 2-3 hari lebih awal.
Jika menggunakan kopi @ nescafe yang asli, boleh kurangkan jumlahnya supaya tidak terlalu pahit.
Boleh guna api atas untuk 5-10 minit terakhir bagi mendapatkan toping roti yang garing.
0 KOmen: