Resipi Rempeyek mudah & Sedap
Tempeyek.. Buh kacang n ikan bilis banyak baru best.. AlhamdulillahTempeyek /Rempeyek
1 paket kecik tepung beras cap 3 gajah
1/2 cawan tepung ubi
4 1/2 cawan air
1-2 biji telur gred c/d
2 sudu teh garam
Perasa secukup rasa, pak aji(pilihan)
2-3 sudu besar air kapur
Bahan kisar
Ikan bilis/udang kering/udang geragau 1/2 cawan... Pilih salah 1
3 sudu makan penuh ketumbar(biji rempah)
2 sudu makan jintan manis
4 ulas bawang putih
Hiasan
500g kacang tanah cuci n keringkan(saya masukkan dalam oven dalam 1/2 jam @ sehingga masak)
Ikan bilis (kopek n panggang dalam oven sehingga garing)
Cara penyediaan
Kisar bahan kisar dengan 2 cawan air...
Satukan bahan kering, air kapur, telur, perasa n bahan kisar.. Kacau sebati masukkan baki air 2 1/2 cawan tadi sikit demi sikit sampai dapat tekstur yang cantik.. Perasakan dengan garam.
Panaskan minyak n goreng guna acuan / sirai/curah tepi kuali.
Kredit resepi:Buiemah Paimen
*Saya tambah 2 sudu besar jintan putih, 8 helai daun limau purut(gunting nipis) Kacang tanah n ikan bilis basuh bersih n sejat airnya. (Saya xbakar saya goreng mentah gitu je guna api slow sampai rempeyek/tempeyek garing kekuningan)
*Penggunaan garam n perasa tu boleh kurangkan ikut selera ye.. Sebab kalau dah blender ikan bilis/udang kering/udang geragau ni dah masin.
*Goreng deep fry ye.. (Minyak banyak)
*Acuan celup dalam minyak n biar panas baru tuang sikit adunan n tabur kacang n ikan bilis
*Kalau xda acuan.. Curah/sirai adunan tepi kuali... Sambil curah² minyak ke kuali sampai rempeyek/tempeyek tanggal sendiri.. (Hati² minyak panas)
Selamat mencuba..
0 KOmen: