Resipi Kek Span Basuh Pinggan Viral!!
Assalamualaikum dan Selamat Petang Korang‼️
Seperti yg telah dijanjikan, petang nie nk share resepi yg tengah n mula nk trending iaitu Kek Span basuh pinggan.. hahah.. Nampak sama tapi bukan die..
Bahan2 :-
2 biji telur A
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil ovalet
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat
1 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (ayakkan)
1/2 cawan butter/marjerin suam yg dicairkan (cairkan butter pastu sukat 1/2 cawan)
Cara penyediaan
🌸 pukul guna mixer semua bahan kat atas kecuali butter cair. pukul adunan sampai kembang & jadi warna putih.
🌸 lepas adunan dah kembang, masukkan butter cair & mix slow sekejap je sampai sebati.
🌸 bahagikan adunan utk warna hijau & kuning. pastikan adunan kuning lagi banyak dari adunan hijau.
🌸 bakar suhu 150c 40 minit. keluarkan adunan hijau selepas 30 minit. cucuk dulu ngan lidi nak tahu masak ke tak. teruskan bakar adunan kuning sampai masak. suhu & masa bergantung pd oven masing2 jugak
🌸 sejukkan kek atas redai. potong kek ikut saiz & ketebalan yg kita nak.
🌸 sapu sedikit madu atas kek kuning utk lekatkan bersama kek hijau.
🌸 dah lekat biar sekejap pastu boleh la potong cantik2
ehehe adakah ini bakal menggantikan popularity Biscoff ?
BalasPadambetul pula sbjijik macam span pinggan hahaha..