RESEPI TELUR BUMBU KUNING PEDAS & PASTI SEDAP (INDONESIA)

11/16/2021 12:26:00 PTG Fara Lumière 0 Comments

Telur bumbu kuning pedas ni merupakan masakan yang berasal dari Indonesia. Resepi ni kaya dengan bahan yang sedap dan wangi dan perlu dimasak pedas untuk membangkitkan lagi selera.


BAHAN-BAHAN:

Telur 8 biji ( direbus dan dibuang kulit )
Serai 1 batang ( dikatok )
Lengkuas 3 cm dihiris
Tomato ( dibelah )
2 helai Daun limau purut ( dihiris )
1 helai Daun kunyit ( dihiris )
Santan fresh 700ml
Serbuk perasa

Garam

1-1½ cawan minyak
Bawang besar 1-2 biji 
Bawang putih 4 ulas 
Halia 3cm 
Kunyit hidup 3cm
Cili hijau 3 batang 
Cili padi hijau 10 batang 
Cili kering 7-10batang 

P/S = • Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut . Toskan airnya dan bilas cili kering yang telah direbus tadi .

CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak untuk menggoreng telur . ( Pastikan minyak betul2 panas ) dan masukkan telur , Goreng sehingga 1-2 minit ,. ATAU kulit telur diluar sedikit garing . Angkat dan ketepikan .
2. Gunakan minyak yg sama , tumis bahan yg telah dikisar tadi sehingga pecah minyak dan sedikit kering .
3. Masukkan santan ( API perlahan ) dan Gaulkan Dan masak sehingga sedikit kering
4. Kemudian,Masukkan serai , lengkuas , cili padi hijau , tomato , daun limau purut dan daun kunyit . Kemudian Gaulkan sehingga kering Dan pecah minyak
5. Masukkan garam dan serbuk perasa . Gaulkan rata
6 . Masukkan telur yg telah digoreng tadi dan masakkan ia seketika .
7. Angkat dan siap untuk dihidang .

You Might Also Like

0 KOmen: