RESEPI TELUR BUMBU KUNING PEDAS & PASTI SEDAP (INDONESIA)
Telur bumbu kuning pedas ni merupakan masakan yang berasal dari Indonesia. Resepi ni kaya dengan bahan yang sedap dan wangi dan perlu dimasak pedas untuk membangkitkan lagi selera.
BAHAN-BAHAN:
Telur 8 biji ( direbus dan dibuang kulit )
Serai 1 batang ( dikatok )
Lengkuas 3 cm dihiris
Tomato ( dibelah )
2 helai Daun limau purut ( dihiris )
1 helai Daun kunyit ( dihiris )
Santan fresh 700ml
Serbuk perasa
Garam
1-1½ cawan minyak
Bawang besar 1-2 biji
Bawang putih 4 ulas
Halia 3cm
Kunyit hidup 3cm
Cili hijau 3 batang
Cili padi hijau 10 batang
Cili kering 7-10batang
P/S = • Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut . Toskan airnya dan bilas cili kering yang telah direbus tadi .
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak untuk menggoreng telur . ( Pastikan minyak betul2 panas ) dan masukkan telur , Goreng sehingga 1-2 minit ,. ATAU kulit telur diluar sedikit garing . Angkat dan ketepikan .
2. Gunakan minyak yg sama , tumis bahan yg telah dikisar tadi sehingga pecah minyak dan sedikit kering .
3. Masukkan santan ( API perlahan ) dan Gaulkan Dan masak sehingga sedikit kering
4. Kemudian,Masukkan serai , lengkuas , cili padi hijau , tomato , daun limau purut dan daun kunyit . Kemudian Gaulkan sehingga kering Dan pecah minyak
5. Masukkan garam dan serbuk perasa . Gaulkan rata
6 . Masukkan telur yg telah digoreng tadi dan masakkan ia seketika .
7. Angkat dan siap untuk dihidang .
0 KOmen: