7 Koleksi Resipi Rendang Sedap Dan Lazat

Rendang merupakan masakan daging/ayam yang disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, yang mana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Rendang juga merupakan menu wajib yang perlu ada ketika menjelang Hari Raya Aidil Fitri. Tidak lengkap rasanya juadah hari raya jika tiada menu ini.

1. Resepi Rendang Ayam 


Bahan-bahan:

1 ekor ayam
1 kilo santan - guna 1 santan kotak
2 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit - dihiris halus
Minyak untuk menumis
Garam
Gula/gula merah
Asam keping

Bahan kisar:

20 tangkai cili kering - guna 4 sudu besar cili kisar
2 labu bawang besar
6-8 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
4 batang serai
3 inci halia
3 inci lengkuas
2 biji buah keras

Cara-cara:

Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam agak kecut dan kering airnya, baru masukkan santan. Terus masak dengan api kecil sehingga pekat dan pecah minyak. Masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan bolehlah ditutup api.

2. Resepi Rendang Ayam Pedas Cili Padi


Bahan-bahan:
8 ketul ayam
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 biji bawang besar*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit*
3 batang serai*
20 biji cili padi* (sy letak lebih rasanya) kisar bahan bertanda *
1/2 sudu ketumbar (disangai dan tumbuk)
1/2 sudu jintan manis (disangai dan tumbuk)
Dantan dari sebiji kelapa
Daun kunyit (hiris halus)
1 sudu kecil kerisik
Gula melaka
Garam
Air asam jawa

Cara:
1. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebati.
2. masukkan santan, daun kunyit dan ayam.
3. Setelah separuh kering, masukkan kerisik. Perasakan dgn garam, gula dan asam jawa.
4. Tunggu hingga kuah kering dan bolehlah dihidangkan. (Kalau ayam belum masak leh tambah air dan biarkan kering semula.

Sedia dihidangkan dan selamat menjamu selera.

3. Resepi Rendang Kerang


Bahan-bahan ( sekeluarga )
1-1 1/2kg kerang direbus
1 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 btg serai
15-20 tangkai cili padi
* kisar bahan-bahan diatas*
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu gula
1 1/2 cawam pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai

Cara masak:
1. Sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas

2. Masukkan semua bahan2bahan yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari, daun kunyit. daun limau purut dan asam keping

3. Masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit

4. Masukkan kerang dan gaul sebentar

5. Tunggu sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula
akhir sekali masukkan pula garam secukup rasa

6. Kalau sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing

7. Selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan

4. Resepi Rendang Udang Galah

Rendang Udang Galah @ Kitchen Art - Malaysia Food & Restaurant Reviews

Bahan-bahan:
1 kg udang galah(sederhana besar)
50 gram serbuk kunyit
100 gram bawang merah
30 gram bawang putih (dikisar)
50 gram buah keras (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
30 gram halia (dikisar)
20 gram lengkuas (dikisar)
20 gram kunyit hidup (dikisar)
10 gram cili giling
2 biji santan pekat
50 ml air asam jawa
3 helai daun kunyit (dihiris halus)
Minyak secukupnya

Cara-cara:
Bersihkan udang dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Salai di atas bara api sehingga udang masak. Ketepikan.
Kemudian, tumis bahan-bahan kisar bersama dengancili giling. Biarkan sehingga terbit minyak dan masukkan santan pekat dan air asam jawa.
Reneh sehingga kuah menjadi pekat. Masukkan udang yang telah disalai tadi bersama garam secukup rasa. Kacau sehingga rata.
Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit dan hidangkan.

5. Resepi Rendang Tok Simple



BAHAN-BAHAN
600 g daging lembu, tanpa lemak, dipotong 12 keping
30g (3 sudu makan) susu tepung skim, dibancuh dengan 1 cawan air suam
20g (4 cm) lengkuas parut, dibuang airnya
75g (1/2 cawan) isi kelapa, untuk dibuat kerisik
2 biji buah pelaga
1/2 kuntum bunga lawang
1/2 cm kulit kayu manis
1 keping asam keping
5g (1 sudu makan) rempah kari
30g gula kabung
3g (1/2 sudu teh) garam
1 liter (4 cawan) air

BAHAN A : digoreng tanpa minyak dan dikisar
10g (2 sudu makan) rempah ketumbar
5g (1 sudu makan) jintan putih
2g (1 sudu makan) lada hitam
8g (10 tangkai) lada kering

BAHAN B : dikisar
30g (3 batang) serai
5g (1 cm) halla
200g (20 ulas) bawang merah
10g (2 ulas) bawang putih

CARA-CARA
1. Bersihkan daging, tos kemudian perap dengan bahan-bahan (A) dan (B) selama 30 minit.

2. Masukkan air ke dalam kuali. Kemudian masukkan daging yang telah diperap serta parutan lengkuas, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, rempah kari, gula kabung dan garam. Masak hingga se­tengah masak.

3. Masukkan asam keping diikuti dengan susu skim. Kacau selama 1 - 2 minit.

4. Masukkan kerisik dan kacau sehingga kering.

6. Resepi Rendang Minang


Bahan-bahan :
500g lembu- daging batang pinang
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
1 sudu besar gula coklat (brown sugar)
3 cm lengkuas
2 batang serai
garam
600g kelapa diperah
3 cawan air

Bahan kisar sehingga halus:
40 cili padi
4 biji lada besar merah (fresh red chillies)
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia

Cara-cara
Gaulkan semua bahan-bahan diatas di atas kuali atau periuk memasak, bila menggelegak dan airnya hampir kering sedikit masukkan santan. Tunggu hingga menggelegak sekali lagi dan perlahankan api. Masaklah sehingga kuahnya hampir pekat dan akhirnya kering berminyak.

7. Resepi Rendang Ayam Opah

IQ Majalah: Resepi Rendang Ayam Opah

Bahan-bahan :
1 ekor ayam
2 cawan santan
2 sudu kerisik
2 helai daun kunyit diracik halus
minyak untuk menumis
garam & gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar :
21 batang cili kering
2 labu bawang besar
4 ketul kunyit hidup
1 sudu ketumbar
2 biji buah keras
4 batang serai
3 inci halia
3 inci lengkuas

Cara-cara :
Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan santan dan ayam, gaul rata. Tutup kuali dengan tudung kukus biarkan sebentar. Guna api kecil.
Masukkan kerisik kacau rata. Perasakan dengan garam gula.
Masukkan daun kunyit, Siap untuk dihidang.










































Tip Berkesan Mencegah Karies GIGI Pada Kanak-Kanak

Karies, yang juga dikenali sebagai kerosakan gigi atau kaviti, adalah jangkitan yang berpunca dari bakteria yang menyebabkan demineralisasi dan kemusnahan tisu keras (enamel, dentin dan simentum), Kemusnahan tisu keras ini biasanya adalah akibat dari penghasilan asid oleh fermentasi (pereputan) bakteria yang berpunca dari pengumpulan sisa makanan di permukaan gigi. Sekiranya proses demineralisasi mengatasi rembesan air liur dan faktor-faktor remineralisasi lain yang berkaitan seperti kalsium dan ubat gigi berfluorida, maka tisu keras ini akan terus mengalami kemusnahan sehingga menghasilkan karies gigi (kaviti atau gigi berlubang).


SOALAN :

Umur anak (dalam photo) adalah 1 tahun 11 bulan. Ibu pernah bawa anak periksa gigi di Klinik Desa 5 bulan lepas. Doktor kata tidak perlu sapuan Florida dulu. Tetapi gigi anaknya seperti ini sekarang.

JAWAPAN:

1. Inilah hasil karies gigi susu. Pastikan ibubapa gosok gigi anak bersama-sama.

2. Saya memberi cadangan rawatan ini sekiranya anak ini sihat (tiada sebarang masalah penyakit perubatan contoh masalah jantung).

3. Maka sekiranya pesakit kanak-kanak itu duduk sopan patuh arahan doktor,  ala-ala PUTERI SANTUBONG maka boleh ditampal gigi tersebut.

4. Tetapi sekiranya pesakit kanak-kanak ala-ala KAPTEN MARVEL tak bekerjasama, maka jangan bercita-cita berjaya ditampal. Haaa sudahnya huru hara dental chair,  barang-barang kami berterabur haha.

CEGAH KARIES GIGI SUSU..lagi dan lagi ini tips ya.

1. Mulakan membersih gigi anak anda apabila gigi pertama sudah tumbuh. (Gosok dengan tuala pun ok)

2. Gunakan ubat gigi berflorida

• Secalit nipis umur kurang 2 tahun
• Sebesar saiz kacang ‘pea’ 2-5 tahun,
• 2 minit x 2 kali sehari

3. Jangan biarkan anak anda tidur sambil menghisap botol susu. (juga susu badan)

4. Jangan kongsi sudu/garpu atau merasa makanan sebelum menyuap kepada anak anda.

5. Elakkan gula ke dalam botol susu.

6. Pantau tahap pengambilan gula dan kekerapan pengambilan makanan ringan.

7. Tidak terlalu awal untuk membawa anak anda untuk menjalankan pemeriksaan gigi.

8. Pastikan pemeriksaan gigi dilakukan sebelum kanak – kanak berumur satu tahun.

9. Jika anak anda mengalami sakit gigi atau bengkak sila dapatkan rawatan segera.

10. Sapuan Florida. (Pastikan gigi sudah di gosok)
Dapatkan sapuan florida untuk anak anda di klinik pergigian berdekatan bagi mencegah karies gigi.


Semoga bermanfaat. 🌹😊


Resipi Biskut Crunchy Caramel Almond Sedap Sangat

BISKUT CRUNCHY CARAMEL ALMOND

Primo Cookies Biskut Florentine Almond Nutty Crunchy Kekacang ...


BAHAN – BAHAN :

  • 200 gram tepung florentine
  • 150 gram kepingan badam | sliced almond
  • 50 gram kuaci putih | sunflower seed
  • 100 gram kuaci hijau | pumpkin seed
  • 2 sudu besar bijan hitam

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan oven kepada suhu 160°C.
  2. Bakar kekacang selama 5 minit atau sehingga masak rangup.
  3. Angkat dan sejukkan. Gaulkan sebati tepung florentine bersama kekacang dan bijan hitam. Tuang ke atas loyang berukuran 14″×14″ yang dilapikkan dengan kertas parchment. Tujuannya ialah supaya biskut tidak melekat nanti. Kalau oven anda kecil, boleh bahagikan kepada 2 loyang dan bakar berasingan.
  4. Bakar pada suhu 16°C selama 10 minit. Angkat dan terus potong kepada saiz kecil ketika masih panas. Kalau dah sejuk nanti biskut akan pecah. Potong dengan menggunakan pizza roller atau pisau panjang.


Resipi Popia Nestum Sedap Dan Simple

POPIA NESTUM


Popia Nestum, Food & Drinks, Instant Food on Carousell


BAHAN – BAHAN :

  • Bahan untuk popia nestum:
    • 1 bungkus kulit popia
    • 1/2 cawan nestum (Che Nom lebihkan Nestum kepada satu cawan), kisar halus
    • 1/2 cawan horlicks
    • 1/2 cawan gula halus
  • Bahan untuk gam:
    • 2 sudu besar tepung
    • 1/4 cawan air

CARA MEMASAK:

  1. Bancuh tepung bersama air dan ketepikan.
  2. Gulung kulit popia menggunakan sebilah lidi satay atau chopstick. Pastikan ada sedikit ruang di tengah-tengah gulungan.
  3. Sapukan bancuhan tepung di bahagian hujung supaya gulungan kulit popia melekat. Ulang proses sehingga habis kulit popia. Tutup dengan kain supaya tidak kering.
  4. Gunting gulungan kulit popia secara menyerong dalam jarak 1.5cm.
  5. Goreng sehingga kekuningan.
  6. Taburkan dengan nestum, gula dan horlicks. Gaul sebati dan letakkan di dalam bekas kedap udara.

Resipi Brownie Cookies Confirm Sedap Dan Mudah Buat

BROWNIE COOKIES

BAHAN – BAHAN :

  • 350 g dark chocolate
  • 40 g (3 sudu besar) mentega
  • 2 biji telur + 1 biji kuning telur
  • 2/3 cawan (150 g) gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/4 cawan (35 g) tepung gandum
  • ¼ sudu teh baking powder


CARA MEMASAK:

  1. Panaskan oven pada suhu 180 °C.
  2. Cairkan 200 g dark chocolate bersama mentega di atas air yang mendidih (kaedah double boiler).
  3. Cincang kasar baki 150 g dark chocolate tadi dan ketepikan.
  4. Pukul gula bersama telur dan esen vanilla sehingga kembang dan putih, dalam anggaran masa dalam 10-15 minit.
  5. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak ke dalam adunan telur.
  6. Masukkan pula coklat cair dan ketulan coklat yang dicincang. Kacau dengan spatula hingga sebati. Jangan sesekali menambah tepung kerana adunan memang lembik.
  7. Rehatkan adunan selama 10 minit di dalam peti ais.
  8. Kautkan 1 sudu penuh doh ke atas loyang yang telah digriskan dengan mentega dan dilapik dengan kertas parchment.
  9. Bakar di dalam oven selama 9-11 minit.
  10. Angkat dan sejukkan di atas rak penyejuk. Biskut akan lembik ketika panas, tetapi akan mengeras apabila disejukkan.


21 Koleksi Kuih Raya Popular dan Senang Buat

Tak lama lagi umat Islam akan mula menunaikan ibadah puasa. Maka bermulalah pesta biskut raya. Terdapat pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun yang dihasilkan sendiri tentunya lebih menyelerakan. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya, disini Daily Makan tunjukkan 30 resepi biskut raya.

1. ALMOND ROCHER

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm coklat susu compound
  • 50gm pes kacang hazel
  • Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
  1. Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
  2. Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
  3. Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk

2. BISKUT BADAM SALJI

BAHAN A:
  • 250gm mentega
  • 150gm gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 50gm sebuk badam
BAHAN B:
  • 350gm tepung red rose
  • 50gm tepung kastard
  • 50gm tepung susu
  • 40gm tepung jagung
  • Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
  1. Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
  2. Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
  3. Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
  4. Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
  5. Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
  6. Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.

3. TAT NANAS GULUNG


BAHAN-BAHAN:
  • 1 cawan mentega
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 30gm gula icing
  • 3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
  • 1 sudu teh essen vanila
  • 1 biji kuning telur
  • Pewarna kuning lemon
HIASAN:
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu makan susu manis
  • Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK:
1.  Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan.
2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur.
5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.

4. SEMPERIT SUSU

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • Pewarna kesukaan secukupnya
  • 2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
  • 4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk.
2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata.
3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya.
4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah.

5. CORNFLAKES COKLAT


BAHAN-BAHAN:
  • 200gm bijirin cornflakes
  • 150gm bubble rice
  • 1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
  1. Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
  2. Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
  3. Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
  4. Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.

6. CORNFLAKES MADU

BAHAN-BAHAN:
  • 1 ketul buttercup
  • 1 cawan gula perang
  • 500gm cornflakes
  • 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.

7. BISKUT NESTUM

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega
  • 100gm gula halus @ kastor
  • 100gm tepung jagung
  • 1 biji kuning telur gred A
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
  • Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
  • 80gm nestum
  • 1 biji telur ayam + sedikit pewarna kuning telur (untuk sapuan)
  • Nestum untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan.
2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan.
3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

8. BISKUT SARANG SEMUT

BAHAN-BAHAN:
  • 1 cawan mentega
  • 1/2 cawan gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • Sedikit esen vanilla
  • 1 sudu kecil pewarna kuning
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 cawan tepung jagung
  • 2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK:
1.Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur.
2.Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer.
3.Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata.
4.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan.
5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut.
6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna.
7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C.

9. BISKUT MAZOLA

BAHAN-BAHAN:
  • 185gm tepung gandum | diayak
  • 60gm tepung gandum | diayak
  • 140gm gula halus
  • 125gm kacang tumbuk
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Minyak Mazola secukupnya
BAHAN HIASAN:
  • Kacang tumbuk kasar secukupnya
  • Kuning telur untuk sapuan
CARA MEMASAK:
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Gaul sehingga sebati.
  2. Kemudian masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi dohyang boleh dikepal.
  3. Ambil doh yang siap diuli tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat.
  4. Letakkan doh diatas dulang pembakar dan sapukan kuning telur di bahagian atasnya. Taburkan juga kacang tumbuk dengan secukupnya.
  5. Bakar biskut tadi selama 20 minit pada suhu 180°C.
  6. Angkat dan sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

10. BISKUT CORNFLAKES

BAHAN-BAHAN:
  • 125gm mentega
  • 90gm gula kastor
  • 1 biji telur
  • 80gm kismis hitam
  • 125gm tepung naik sendiri  | diayak
  • 375gm cornflakes | diramas kasar
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula hingga rata.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.
  3. Dalam bekas berlainan, campurkan tepung dan kismis. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul rata.
  4. Dengan menggunakan sudu the, ceduk adunan menjadi ketulan kecildan salutkan dengan cornflakes yang telah diramas kasar. Letakkan diatas dulang pembakar.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi kuning keemasan.
  6. Biarkan sejuk seketika dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

11. MAMA CAREY

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega
  • 125gm gula kastor
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 330gm tepung gandum  | diayak
  • 65gm tepung jagung | diayak
  • 65gm susu tepung | diayak
BAHAN ISING:
  • 1 biji putih telur
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 90gm gula ising
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
  2. Masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak lekat di tangan.
  4. Masukkan doh ke dalam plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
  5. Keluarkan doh dan canaikan. Teraop doh menggunakan acuan pilihan anda.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk,
  7. Untuk menghasilkan isingnya, pukul putih telur sehingga kembang.
  8. Kemudian masukkan gula ising dan tepung jagung. Pukul lagi menggunakan kelajuan maksimum sehingga adunan menjadi likat.
  9. Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan paipkan diatas biskut tadi. Hiaskan mengikut kreativiti anda.
  10. Masukkan kembali biskut ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.

12. BISKUT AISKRIM

BAHAN-BAHAN:
  • 130gm mentega
  • 60gm gula ising
  • 160gm tepung gandum
  • 30gm tepung jagung
  • 20gm tepung ubi
  • 1/4  sudu teh serbuk penaik
  • 20gm serbuk badam
  • Sedikit esen vanilla
  • 1 biji kuning telur | untuk sapuan
  • Sedikit coklat masakan | dicairkan
  • Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
  2. Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
  3. Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
  4. Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
  6. Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.

13. BATANG BURUK

BAHAN-BAHAN:
  • 300gm tepung gandum
  • 150gm tepung beras
  • 1/2 biji santan kelapa
  • 100gm tepung kacang hijau
  • 120gm gula ising
  • 2 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan santan sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
  2. Campurkan tepung kacang hijau bersama gula ising. Ketepikan.
  3. Gaulkan tepung gandum dan tepung beras bersama santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli hingga menjadi adunan yang sebati.
  4. Canai nipis adunan tadi dan potong mengikut saiz 2cm x 3cm. Gulung dan biarkan bahagian tengahnya berlubang.
  5. Potong kecil adunan yang digulung tadi dan goreng sehingga garing.
  6. Angkat dan toskan minyak. Isikan bahagian tengah tadi dengan campuan tepung kacang hijau dan gula ising. Ulang sehingga adunan habis.
  7. Sedia untuk dinikmati.

14. TART NENAS TERATAI

BAHAN-BAHAN:
  • 120gm mentega
  • 120gm minyak sapi
  • 450gm tepung gandum
  • 1 biji telur gred B
  • Sedikit garam
CARA MEMASAK:
  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
  3. Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
  4. Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.

15. ALMOND LONDON

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega | dibiarkan pada suhu bilik
  • 450gm tepung gandum
  • 2 sudu teh emplex
  • 220gm gula ising
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150gm badam | dibakar seketika di dalam ketuhar
BAHAN SALUTAN:
  • 450gm coklat masakan
  • 1/2 sudu makan lemak sayuran
  • 3 sudu makan badam cincang | dibakar seketika
  • Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
  1. Ayak tepung gandum bersama emplex. Ketepikan seketika.
  2. Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati dan masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
  4. Ambil sedikit doh dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang langkah sehingga habis adunan.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar biskut selama 20-25 minit.
  6. Untuk menyalut, panaskan coklat menggunakan tenik double boiler. Kemudian masukkan lemak sayuran, Kacau hingga sebati.
  7. Ambil biskut yang telah disejukkan tadi dan celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian masukkan ke dalam cawan kertas.
  8. Sudukan sedikit coklat ke dalam cawan kertas tadi dan taburkan badam cincang dengan secukupnya. Biarkan coklat mengeras dan bolehlah dinikmati.

16.  BISKUT TELUR REBUS

BAHAN-BAHAN:
  • 500gm mentega
  • 350gm gula halus
  • 250gm tepung gandum |diayak
  • 250gm tepung jagung | diayak
  • 125gm tepung kastad | diayak
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Gula berwarna secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kuning telur yang telah dilecek. Pukul hingga rata.
  2. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
  3. Canai doh tadi dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega.
  4. Sapukan telur di atas biskut dan susun hirisan badam dengan secukupnya.
  5. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit.

17. BISKUT MAKMUR

BAHAN-BAHAN:
  • 160gm mentega
  • 100gm minyak sapi
  • 1 biji telur
  • 80gm gula halus
  • 400gm tepung naik sendiri
  • 200gm gula ising | ditabur
BAHAN INTI:
  • 150gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak & dikisar halus
  • 60gm gula halus
  • 30gm mentega
CARA MEMASAK:
  1. Untuk inti, campurkan kacang tanah bersama mentega dan gula halus. Gaul rata dan ketepikan.
  2. Campur mentega bersama minyak sapi dan gaul hingga sebati.
  3. Masukkan telur, tepung dan gula halus. Uli adunan tersebut sehingga rata.
  4. Ambil satu sudu teh adunan dan masukkan inti. Bentukkan menjadi bentuk bujur dan susun di atas dulang pembakar.
  5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.
  6. Angkat biskut dan salutkan dengan gula ising secukupnya.

18. BISKUT SAMPRIT


BAHAN-BAHAN:
  • 185gm gula
  • 375gm mentega
  • 60gm tepung kastad | diayak
  • 60gm tepung jagung | diayak
  • 375gm tepun gandum | diayak
  • 1 sudu makan esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
  2. Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
  3. Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
  4. Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan diatas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
  5. Bakar dalam ketuhar yang telah dipaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.
  6. Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.

19. TART NENAS KEJU

BAHAN KULIT:
  • 150gm mentega tanpa garam
  • 50gm marjerin
  • 50gm gula aising
  • 1/4 sudu teh garam
  • 2 biji kuning telur
  • 225gm tepung paling halus/superfine
  • 35gm tepung jagung
  • 25gm tepung susu
  • 50gm keju cheddar-diparut halus
BAHAN UNTUK EGG WASH:(GAUL RATA)
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh susu cair
BAHAN UNTUK TABUR:
  • 50gm keju cheddar-disagat
BAHAN INTI NENAS:
  • 450gm nanas | parut
  • 125gm gula pasir
  • 1/8 sudu teh garam
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3cm kulit kayu manis
  • 25gm keju cheddar | diparut
  • 1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis.
Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata.
Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil.
2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata.
3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata.
4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali.
5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking
paper.
6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak.
7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut.
8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak.

20. BISKUT COKLAT CHIP

BAHAN A:
  • 200gm mentega
  • 50gm shortening
  • 80gm gula aising
  • Secubit garam
    (Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
  • 175gm tepung naik sendiri
  • 150gm tepung gandum
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B)
BAHAN C:
  • 50gm cornflakes | ramas kasar
  • 50gm almond nibs | goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk
  • 80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
  1. Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
  2. Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
  3. Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
  4. Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
  5. Bakar selama 20-25minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.

21. BISKUT DAM

Kredit : Che Nom

BAHAN – BAHAN :

DOH VANILA :
  • 100g mentega
  • 65g gula kastor
  • 1 biji telur, suhu bilik dan kacau sebati
  • 220g tepung kek, ayak
  • 1 sudu kecil esen vanilla
DOH COKLAT :
  • 100g mentega
  • 65g gula kastor
  • 1 biji telur, suhu bilik dan kacau sebati
  • 190g tepung kek
  • 30g serbuk koko
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
CARA MEMASAK:
BAGI  DOH VANILA :
  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan putih.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut. Sejukkan di dalam peti ais (freezer) selama 30 minit. Keluarkan dan bahagikan kepada 3 bahagian.
  5. Canai setiap satu doh kecil kepada bentuk 4 segi, setebal 1 cm.
BAGI DOH COKLAT :
  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan putih.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut.
  5. Sejukkan di dalam peti ais (freezer) selama 30 minit. Keluarkan dan bahagikan kepada 3 bahagian.
  6. Canai setiap satu doh kecil kepada bentuk 4 segi, setebal 1 cm.
BAGI BISKUT DAM:
  1. Susun kepingan doh vanilla-coklat-vanilla.
  2. Susun kepingan coklat-vanilla-coklat.
  3. Sejukkan kembali di dalam freezer selama 30 minit. Keluarkan dan potong doh yang disusun tadi doh setebal 1 m. Pastikan potong dengan sama rata.
  4. Ambil 3 keping doh yang dipotong tadi dan susun bertindan secara berselang seli. Anda akan dapat hasilkan 4 batang panjang doh biskut dam.
  5. Che Nom sejukkan sekali lagi selama 10 minit dan keluarkan untuk dipotong setebal 1 cm. Susun di atas dulang pembakar yang telah digris dan dilapik dengan kertas parchment.
  6. Panaskan oven pada suhu 150°C. Bakar biskut selama 15-20 minit.
*Bancuhan doh biskut ini sangat lembut, dan tujuan penyejukkan ialah supaya doh rehat dan senang dibentuk. Apabila dalam keadaan sejuk, potongan biskut dan akan menjadi cantik dan tepat.

selamat mencuba!