10 Resipi Mudah Masakan Sayur

11/29/2020 01:10:00 PTG Fara Lumière 2 Comments

Sayur-sayuran ialah makanan yang mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan. Bukan sahaja ia baik untuk badan malah Semua orang sudah maklum akan kebaikan sayur-sayuran sebagai satu makanan yang penting untuk melawan penuaan. Jangan lupa makan sayur-sayuran ya! Di bawah saya kongsikan kepada anda 10 resipi mudah masakan sayur yang boleh dicuba :

1. SUP BAYAM DENGAN CENDAWAN


BAHAN-BAHAN:
.
2 ikat sayur bayam
150gm cendawan tiram
1 genggam udang kering-direndam
2 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
air secukupnya untuk kuah sup Garam secukup rasa
.
CARA MEMASAK :
.
1. Kupas semua bawang dan dimayang halus , potong sayur bayam dan rendam udang kering dalam air panas sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan . Tumbuk semua bawang dengan udang kering sehingga lumat.
.
2. Bersihkan cendawan kemudian disiat-siat menjadi kecil . Panaskan sedikit minyak dalam frying pan dan tumis semua bahan yang ditumbuk sampai layu . Masukkan air , sos tiram , minyak bijan dan kacau biar mesra serta biar sampai kuah hampir mendidih .
.
3. Bila kuah dah nak mendidih boleh dimasukkan semua sayur bayam dan cendawan kemudian terus kacau . Boleh la dirasa jika kurang masin boleh ditambah garam , bila sayur bayam dah masak boleh la ditutup api dapur .

2. SAYUR CAMPUR


Bahan2
.
-bunga kobis
-brokoli
-sudip jagung
-karot
-cili padi
-bawang besar
-bawang putih - diketuk2
-sos tiram
-garam- sikit je
-minyak
-air
.
Cara-cara:
.
1. Panaskan minyak tumis bawang putih hingga garing sikit
.
2. Masuk sos tiram dan sedikit garam (sikit je sb sos tiram dah masin) kacau rata
.
3. Masuk kan sayur keras spt karot,bunga kobis dan sudip jagung,kacau seketika hingga agak layu sikit
.
4. kemudian tambah bahan lain dan sedikit air,biarkan seketika kemudian tutup api..

3. SAYUR KAILAN


Bahan-bahan
.
400 gram sayur kailan - potong sepanjang 3 cm - potong batang dan daun secara berasingan
5 batang putik jagung - potong serong
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
200 gram udang - buang kepala dan kulit, tinggalkan ekor, belah bahagian belakang dan tarik keluar uratnya
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
3 sudu makan minyak
.
Cara-cara
.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga kekuningan.
.
Masukkan udang, lobak merah serta batang kailan. Gaul rata dan masak sehingga udang berubah warna.
.
Kemudian masukkan putik jagung serta daun kailan. Tutup kuali selama 2 minit.
.
Buka penutup kuali dan taburkan perencah Maggi Cukup Rasa
.
Buka penutup kuali dan taburkan perencah Maggi Cukup Rasa
.
Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
.
Sedia untuk dihidangkan.

4. KANGKUNG BELACAN


Bahan- bahan :
.
kangkung (utk satu pinggan hidangan la..pandai2 la agak..ehhe) - dipotong
10 ekor udang kecil (kalau xnak letak pun xpe)
minyak secukupnya
garam secukup rasa
air secukupnya
.
ditumbuk :
.
2 ulas bawang putih *
sedikit belacan (guna sambal belacan pun xpe) *
satu tangkai cili merah
.
cara membuatnya :
.
panaskan sedikit minyak untuk menumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
.
masukkan kangkung dan air, biarkan setengah masak.
.
masukkan udang dan gaul rata. perasakan dengan sedikit garam dan jangan biarkan sehingga sayur tersebut terlalu layu (terlalu lembik).
.
siap! hidangkan dalam pinggan.

5. BROKOLI + CENDAWAN SOS TIRAM


Brokoli dan Cendawan Butang Bersos Tiram
(untuk 2 orang makan)

Bahan-Bahan:

4 jejari ketam (dipotong)
250 gm brokoli
1/2 biji lada benggala
1 tin cendawan butang
2 ulas bawang putih (dimayang)
2 ulas bawang merah (dimayang) 3 sudu besar sos tiram (dicairkan dengan ¼ cawan air)
Minyak (untuk menumis)
Garam
Lada hitam secukupnya
Serbuk perasa
.
Cara - cara:
.
1. Bersihkan brokoli dan celur. Potong lada benggala dan celur. Toskan cendawan butang.
.
2. Panaskan dua sudu besar minyak dan tumis bawang sehingga garing. Kemudian masukkan jejari ketam dan sos tiram. Biarkan seketika dan masukkan cendawan butang.
.
3. Akhir sekali masukkan brokoli serta lada benggala dan sesuaikan rasa dengan garam dan lada sulah. Biarkan ia seketika di atas api.
.
4. Angkat dan hidangkan..

6. PUCUK UBI LEMAK CILI API


Bahan:
.
pucuk ubi kayu
santan
50g ikan bilis
5 biji cili api
seinci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
garam
serbuk perasa
.
Cara:

pucuk ubi dipotong @disimpul..kemudian dicelur sebentar
.
cili api,kunyit dan bawang ditumbuk kasar
kemudian tumbuk ikan bilis pula.satukan pucuk ubi dan bhn yg dikisar.
.
masukkan santan,garam dan perasa..kacau sehingga masak supaya x pecah santannya..sedia utk dihidangkan

7. SAYUR LABU MASAK LEMAK


Bahan-bahan:
.
1 biji labu sederhana besar
1 cekak pucuk manis
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan
700 ml santan cair
250 ml pati santan
1/4 camca teh serbuk kunyit
2 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan secubit gula
.
Cara buat:
.
Kupas labu, kerat, asingkan bijinya, potong dadu besar2 labu tadi. Pucuk manis diasingkan dari tangkainya, cuci dan toskan. Udang kering ditumbuk kasar. Ketepikan.
.
Dalam periuk, masukkan labu, bawang besar, bawang putih, serai dan udang kering. Tuang santan cair dan jerang atas api hingga mendidih.
.
Masukkan serbuk kunyit dan daun pucuk manis (nak sedap, ramas daun tu sebelum dimasukkan dalam periuk), gaul rata dan biar mendidih.
.
Masukkan pati santan dan tambah secubit gula serta garam secukup rasa. Biar mendidih perlahan hingga labu empuk dan pucuk manis lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
.
Hidang

8. KACANG BUNCIS SAMBAL TUMIS


Bahan:
.
1/2kg kacang buncis potong serong
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit belacan
segenggam ikan bilis
3 sudu cili kisar
garam & aji
sedikit gula
.
Cara:
.
tumbuk bahan2 bertanda (*)..
panaskan minyak.. masukkan ikan bilis.. goreng sekejap jangan sampai garing..
.
masukkan bahan tumbuk.. tumiskan hingga kekuningan..
.
masukkan pula cili kisar.. tumis hingga naik bau..
masukkan kacang buncis.. garam.. aji dan gula secukup rasa..
.
bila kacang dah agak lembut.. tutup api
sedia untuk dihidang..

9. SAYUR CAMPUR ALA CINA


Bahan-bahan :
.
50g bunga kubis.
5 ulas kacang buncis.
1 biji lada benggala – dipotong dadu.
2 biji lobak merah – dipotong nipis.
5 ulas bawang putih – dikisar.
2 sudu besar sos tiram.
sedikit stok ayam.
50ml air.
2 sudu tepung jagung – dibancuh dengan air.
2 biji cili merah – dipotong kecil (untuk hiasan).
10g bawang merah – digoreng (untuk hiasan).
.
Cara Penyediaan Resepi :
.
1. Panaskan kuali , masukkan minyak dan t.umis bawang putih
2. Masukkan air , stok ayam dan sos tiram.
3. Masukkan garam dan air bancuhan tepung jagung.
4. Kacau sos sehingga pekat dan masukkan sayur-sayuran.
5. Kacau sampai mendidih dan masukkan cili merah serta bawang goreng.

10. TUMIS SAYUR BABY KAILAN


Bahan-bahan:
.
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam udang kering - direndam sekejap
.
Cara masak:
.
Bersihkan sayur baby kailan dan di kopek daun sekeping demi sekeping . Rendam udang kering dalam air panas sehingga lembut dan ditos . Tumbuk semua udang kering dengan bawang putih dan bawang merah .
.
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan semua sayur baby kailan dan boleh la dimasukkan sedikit air supaya sayur ni tak kering
.
Kacau semua bahan dan boleh dirasa sayur jika kurang masin baru tambah garam secukup rasa
.
Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang .

2 KOmen:

CARA ATASI BOUNCE RATE TINGGI !

11/29/2020 12:42:00 PTG Fara Lumière 2 Comments

Stress juga ya bila Bounce Rate tinggi. Kalau nak tahu, Bounce rate merupakan antara kayu ukur kehebatan sesebuah blog. Mungkin ada blogger yang menganggap ia tidak penting tetapi bagi Fara, ia amat penting dalam memastikan blog kita mengeluarkan kontent yang berkualiti.


Sebelum ini blog Fara mempunyai masalah bounce rate terlalu tinggi sehingga mencecah 90 %. satu angkat yang amat-amat bahaya bagi sesebuah blog. kenapa ? sebelum itu, korang kena tahu dan faham maksud bounce rate terlebih dahulu. jadi , korang sambung baca CARA ATASI BOUNCE RATE TINGGI seperti di bawah

Apa Itu Bounce Rate (BR)?

Bounce Rate bermaksud, kadar mereka yang meninggalkan laman web atau blog kita selepas mereka datang melihat dan membaca kandungan kita TANPA klik pada mana-mana bahagian atau artikel lain.

Senang cakap, pelawat datang lihat kandungan kita, sudah tiada apa yang mahu dibuat, terus keluar daripada laman web atau blog kita.

Bagi korang yang menggunakan Google Analytics untuk melihat data yang lebih terperinci tentang pelawat yang datang ke blog dan laman web anda, salah satu perkara yang boleh anda lihat adalah Bounce Rate.

Cara atasi bounce rate Tinggi !

1. Perbaiki Konten Blog anda.
2. Banyakkan perkataan dalam entri.
3. Tambahkan backlink dari kalangan entri blog anda.
4. Letak Video
5. Letak coding ** optional . Ikut panduan dari Blog Hasrul Hassan – Pautan ini

Bounce Rate & Kaitannya Dengan SEO

Daripada sudut SEO, Bounce Rate dipercayai digunakan oleh Google dalam menentukan ‘ranking’ (kedudukan) sesebuah laman web atau blog di halaman keputusan carian mereka.

Laman web dan blog yang baik adalah yang mempunyai Bounce Rate yang rendah. Ini bermaksud, apabila kita menerima pelawat, pelawat tersebut tidak terus meninggalkan laman web atau blog kita.

Mereka ini akan klik pada artikel-artikel kita yang lain, berada di laman web atau blog kita untuk beberapa ketika yang lebih lama. Lebih lama mereka di laman web atau blog, lebih banyak mereka akan klik pada kandungan yang lain, maka lebih rendah Bounce Rate kita.

Kesan Bounce Rate Pada SEO

Bayangkan kita pergi ke sebuah pasar raya untuk membeli barang. Kita dapati pasar raya itu tidak menyediakan barang yang kita perlukan, mempunyai servis yang teruk dan susunan barangan di dalamnya tidak kemas.

Sudah pasti kita tidak akan datang lagi dan cepat-cepat beredar dari situ bukan?

Sama seperti kes pada Bounce Rate. Apabila seseorang pelawat mendapati bahawa kandungan kita tidak relevan ataupun tidak menepati apa yang mereka mahukan (baca: tidak berkualiti), mereka akan bertindak untuk keluar serta merta dari laman web dan blog kita.

Di mata Google, mereka mengesan situasi ini sebagai ‘penolakan’ oleh pelawat. Secara tidak langsung, mereka berpendapat bahawa kandungan kita tidak boleh membuatkan pengguna Internet gembira dan tidak berkualiti kerana mereka singgah terlalu singkat dan berlalu begitu pantas keluar dari laman web dan blog kita.

Kesannya, Bounce Rate kita akan meningkat dan jika mengikut resepi ini, ia akan memberi kesan buruk kepada SEO laman web dan blog kita.

Kesimpulannya, Bounce Rate merupakan satu metrik yang menjadi kayu ukur dalam melihat kepuasan pelawat laman web dan blog kita terhadap apa yang kita cuba sediakan kepada mereka.

Cara nak check bounce rate ?

Rujuk Google analytic . dekat situ semua maklumat mengenai blog korang akan ada. tapi kena sign in dulu dan isi nama blog untuk di review oleh google analytic

Semoga Entri CARA ATASI BOUNCE RATE TINGGI ! membantu korang untuk terus bersemangat dalam dunia blog .

2 KOmen:

Tonton Online Kampung People 2 - Absolutely Correction Eposid Penuh Terkini

11/24/2020 08:02:00 PTG Fara Lumière 0 Comments

Tonton Online Kampung People 2 - Absolutely Correction Eposid Penuh Terkini

Tonton Online KAMPUNG PEOPLE 2

Drama rantaian ini mengekalkan semua pelakon asal termasuklah Rashidi Ishak, Elly Mazlein, Kamarul Eqifshah, Riena Diana, Hun Haqeem, Fizz Fairuz, Razak Ahmad, Haeriyanto Hassan, Nazeri Md Isa dan juga Shah Kimin serta Shahril Sarjen. Untuk musim kedua ini, drama Kampung People 2 turut menampilkan Adibah Noor, selain Kismah Johar dan Nam Ron.

Musim kedua Kampung People ini akan bersiaran sebanyak 13 episod. Ia diarah bersama Wan Hasliza Wan Zainuddin dan Wan Alauddin Wan Zainuddin.

Sinopsis Kampung People 2


Untuk musim ini, Kampung People 2 memaparkan kehidupan keluarga Razif yang sudah kembali ke rutin hidup lama selepas Tuan Shuhaimi dipenjarakan dan Cengkih Manis dibubarkan. Namun, kini Razif tertekan dengan kos kehidupan yang tinggi di bandar. Razif mula merindui kehidupan di kampung.

Disebabkan rindu kepada Jaafar, Laila berjaya meyakinkan bapanya untuk pindah semula ke kampung. Demi memujuk isterinya Mona, Razif berbohong bahawa mereka masih diancam oleh Cengkih Manis. Jadi, mereka sekeluarga perlu pindah ke kampung dengan kadar segera.

Lalu berlakulah banyak insiden dan kejadian sepanjang kehidupan keluarga ini di kampung. Tambah meriuhkan apabila munculnya Madam Dona (Adibah Noor) yang merupakan ibu kepada Mona.

Tonton Secara Online Episod Penuh Terkini Drama Kampung People 2

Apakah kesudahan kisah Kampung People 2 ini?

Tonton Online Kampung People 2 Percuma

Jika anda tidak berkesempatan untuk menonton keseluruhan episod dan episod terkini Kampung People 2, anda boleh menontonnya secara online di laman web IQ. Ianya adalah secara percuma dengan resolusi 720HD.

Anda boleh tonton online Kampung People 2 secara percuma dengan klik butan di bawah ini:


0 KOmen:

Resipi Ayam Serai Thai Sedappppp!!!!

11/23/2020 08:06:00 PTG Fara Lumière 0 Comments

RESEPI AYAM SERAI THAI.


Bahan Bahan :

6 kepak ayam, potong buang hujung sayap
1 tsp serbuk kunyit
Garam
.
Gaulkan semua bahan di atas, goreng hingga masak tapi jangan terlalu garing
.
Bahan Sambal ;
.
2 batang serai di ketuk
5 helai daun limau purut, buang tengahnya gunting halus
1 sudu makan sos seafood
1 sudu makan sos ikan
1 kiub pati ayam
Gula secukupnya
1 biji limau kasturi, ambil.jusnya
.
Kisar :
.
5 cili besar
6 cili padi
3 bawang putih
4 bawang merah
.
CARA PENYEDIAAN :

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi
2. Masukkan serai dan daun limau purut
3. Kacau rata masukkan kiub ayam
4. Masukkan sos ikan sos seafood, gula dan perahan air limau kasturi
5. Kacau rata, masukkan ayam goreng tadi.
6. Tambahkan 1/2 cawan air, masak lagi hingga pecah minyak.
7. Tutup api dan hidangkan.😋

Kredit : Suriati Silad

0 KOmen:

Drama Kekasihku Seru Episod 1 - Episod 13 (Episod Akhir)

11/21/2020 11:44:00 PG Fara Lumière 0 Comments

Seram - Drama Kekasihku Seru Episod 1 - Episod 13 (Episod Akhir) :  Drama Kekasihku Seru antara drama seram yang lain dari lain. Mulai 24 Julai 2008  hingga 30 Oktober 2008 menerusi slot "Seram". 


Tonton online Drama Kekasihku Seru Episod 1 - Episod 13 ( Episod Akhir)

  • Drama Kekasihku Seru Episod 1 - https://youtu.be/B8eAtku2Wig
  • Drama Kekasihku Seru Episod 2 - https://youtu.be/UhkKNxw5z4U
  • Drama Kekasihku Seru Episod 3 - https://youtu.be/yrKVu6MBM0A
  • Drama Kekasihku Seru Episod 4 - https://youtu.be/546I0-1jp1Q
  • Drama Kekasihku Seru Episod 5 - https://youtu.be/JvX84mgWs3k
  • Drama Kekasihku Seru Episod 6 - https://youtu.be/S6bUsJu71Tc
  • Drama Kekasihku Seru Episod 7 - https://youtu.be/w3BYHWy6uCE
  • Drama Kekasihku Seru Episod 8 - https://youtu.be/4fgMqE5PWaQ
  • Drama Kekasihku Seru Episod 9 - https://youtu.be/ClsE4IpsIqo
  • Drama Kekasihku Seru Episod 10 - https://youtu.be/dosdw9ZbEO8
  • Drama Kekasihku Seru Episod 11 - https://youtu.be/rrzmj0QT-tY
  • Drama Kekasihku Seru Episod 12 - https://youtu.be/Xok6CA-xK80
  • Drama Kekasihku Seru Episod 13 - https://youtu.be/vl6fUvqBuOQ



Sinopsis Drama Kekasihku Seru

Marissa (Emelda Rosmila) merupakan pelajar bidang kedoktoran. Misteri bermula setelah Marissa mengetahui bahawa beliau adalah seorang anak angkat selepas kematian Puan Noreen, ibu angkatnya. Keinginan untuk mengenali keluarga asal membawa Marissa ke Highland Estate.

Rashad (Fizz Fairuz) yang baru sahaja kehilangan isteri dan anaknya dalam kemalangan jalan raya menyedari hijabnya telah terbuka selepaskemalangan itu. Rashad pergi mencari atuknya, Ustaz Qadir untuk mendapatkan bantuan.

Ketibaan Marissa di Highland Estate disambut Mak Wan, pembantu rumah di situ yang menyangka Marissa adalah Maryam, jururawat yang diupah untuk menjaga Mas Ayu (Kuza) yang dalam keadaan katatonik. Yakin Mas Ayu adalah ibu kandungnya, Marissa berlakon menjadi Maryam untuk meluangkan masa bersama Mas Ayu.

Marissa bertemu Mas Suri (Umi Aida), kakak kepada Mas Ayu dan mak cik mereka, Mas Lela (Rose Iskandar). Marissa merasa tidak selesa dengan Mas Suri yang tegas dan banyak berahsia. Dia juga didatangi Dr Hakim (Beto Khusyairi) yang memberitahu bahawa ubat yang diberikan oleh Mas Suri adalah punca Mas Ayu sakit.

Setelah dihalau oleh Mas Suri, Dr Hakim mengugut untuk membawa Mas Ayu keluar dari rumah tersebut. Dr Hakim ditemui mati di kliniknya keesokan hari.

Rashad yang diberitahu orang kampung bahawa atuknya telah meninggal dan tidak tahu di mana kuburnya memandangkan arwah banyak mengembara di hujung hayat didatangi Ustaz Qadir yang mengatakan beliau masih hidup dan berada di Bukit Jerai. Rashad mendapat berita adiknya, Dr Hakim dibunuh dan pergi ke Highland Estate untuk menyiasat kematian adiknya.

Waris (Hairi Othman) telah hidup di dalam keadaan terumbang-ambing selama 100 tahun. Untuk memastikan hayatnya berpanjangan, Waris memerlukan seorang kekasih dari keturunan Mastura Selama ini keturunan Mas Ayu cuba menghalang gangguan Waris dengan tidak membenarkan anak-anak perempuan mereka untuk berkahwin, apatah lagi Mastura (Emelda Rosmila), seorang nenek moyang Marissa, dengan alasan perbezaan darjat.


Senarai Pelakon Drama Kekasihku Seru

  • Emelda Rosmila sebagai Marissa/Mastura
  • Fizz Fairuz sebagai Rashad
  • Hairie Othman sebagai Waris
  • Umie Aida sebagai Mas Suri
  • Kuza sebagai Mas Ayu
  • Rose Iskandar sebagai Mas Lela
  • Beto Kusyairy sebagai Dr. Hakim

0 KOmen:

10 Resipi Maggie/Mee Segera Sedap Dan Ringkas

11/19/2020 01:27:00 PTG Fara Lumière 2 Comments

Selain masakan maggi yang tersedia di plastik tersebut, sebenarnya banyak lagi resepi yang anda boleh cuba. Mungkin kita sudah terbiasa maggi adalah makanan segera. Jadi dengan pantas boleh siap dan terus makan. Tetapi kalau anda mempunyai masa, apa kata cuba dulu resepi lain ini tetapi bahan utamanya adalah maggi yang ada pada anda ketika ini. Siapa yang suka sangat maggie kari, boleh la cuba 10 resepi maggie di bawah

1. Maggi Tomyam


Bila suami tiba2 nak makan Maggi Tomyam, haaa ni dia siap sekuali. mee tomyam pedas kuah pekat terpikat

Campak2 jer semua,bwg merah,putih halia dan cili kering yg dah kisar,tumis sampai pecah minyak, masukkan ayam,serai yg dah dhiris halus kemudian masukkan air, masukkan kiub tomyam, bila dah separuh masak ayam tu, masukkan air asam jawa dan perahan air limau, kemudian mee,bila mee dah separuh masak, campak daum ketumbar, limau purut,cili padi dan tomato, kacau seketika letak bahan perasa, siapppp!!!!

Credit : Nana Sabrina Sarsan

2. RESEPI MAGGI CELUP KELANTAN


A. Resepi Sup

1. Penuhkan air satu periuk. Masukkan:
- daging buku besar (jangan hiris)
- tulang
- 1 sup bunjut
- akar ketumbar

2. Selepas daging separa empuk, masukkan perut yang telah dicuci bersih dan ketulan ayam.

- Perasakan dengan secubit dua sahaja garam.
* Sup perlu tawar untuk kita tambah bahan-bahan lain semasa nak makan.

3. Keluarkan isi sup tadi.
Tambahkan:
- 1 sudu kicap lemak manis
- 1 sudu kicap pekat Jalen
- 1 sudu sos ikan

( kuantiti ikut kepada sukatan air. Rujuk gambar untuk warna sup yang diingini)

4. Masukkan segenggam taugeh untuk kelainan rasa sup.

5. Teruskan mendidih sup menggunakan api paling perlahan.

B. Aneka Lauk

- Lauk yang dikeluarkan tadi dipotong nipis atau dicarik isinya sebelum diletakkan dalam bekas.
( Isi ayam goreng dulu seketika untuk rasa yang lebih sedap)

C. Aneka Mi dan Sayur
( untuk versi sedikit- celur sekaligus)

1. Penyediaan nasi air.
Masak beras sehingga menjadi bubur nasi.

2. Celur mi /bihun/kuewtiaw/maggi dalam air mendidih.

3. Kemudian celur kangkung yang telah dipotong. Diikuti taugeh.
Jangan celur terlalu lama untuk rasa yang masih rangup.
( cikgu suka rendam seketika dalam air sejuk supaya warnanya masih hijau cantik dan rangup)

D. Aneka Rencah Perasa
- gula
- garam halus
- kacang tanah tumbuk
- air lada
- bawang goreng
- bawang putih goreng dadu (beli siap)
- lobak jeruk asin
- cili siam jeruk
- sos ikan
- perencah maggi
- serbuk chili flakes
- limau nipis
- daun sup
- serbuk lada sulah (tiada dalam gambar)

E. Cara hidangan :

1. Masukkan maggi / kueytiaw yang telah siap dicelup.

2. Sendukkan kuah sup yang panas berasap.

3. Tambahkan serba sedikit bahan rencah.

Nah mudahkan?
Jimat duit boleh makan puas-puas.

Nak lagi resepi menarik boleh jengah wall cikgu di fb. Selamat mencuba.
#resepicikguafy

SUMBER: AFY AL HABIBI


3. RESEPI MAGGIE KARI TUMIS.


BAHAN-BAHAN
=============
-Maggie 2 bungkus
-bawang merah
-3 ulas bawang putih
-cili padi
.
CARA-CARA
==========
1.Tumbuk bawang merah+bawang putih+cili padi,gaul sekali dengan rempah maggie
2.tumis bahan yang ditumbuk sehingga garing, dulu2 nenek kata masukn air dalam lesung tu,petua masak sedap katanya, masukan air ikut suka nak banyak kuah atau tak,tunggu sehingga mendidih
3.last sekali masukan maggie pecahkan telur tutup api
.
p/s: kalau ada sayur sawi,hot dog boleh la masukan sekali,macam ni cik lin just guna ape yg ada je tak pi pasar lagi
.
Kredit :Syazlin Mansor‎ via mahn


4. Makan MEGGI BANDUNG 



RESEPI MAGGI BANDUNG

1.1 paket mee maggi
2. sedikit minyak utk menumis
3. 2 ulas bwg putih di ketuk n tumis
4. 1/2 sudu besar kicap manis
5. 1 sudu besar sos cili
6. 1 sudu besar sos tiram
7. perencah maggi
8. Sawi (ikutla nk letak bnyk or ckit)
9. 3 bj cili padi dbelah tengah
10. garam secukup rasa..
11. sbji telur
12. air kosong 1 gelas

CARA  PENYEDIAAN

1. panaskan minyak dan tumiskan bwg putih hingga naik bau..
2. kemudian masukkn air, perencah maggi,kicap,sos cili,sos tiram n garam..
3. Apabila mendidih masukkn maggi, telur n cili padi..(jgn kacau supaya telur tidak pecah)
4. Dan apabila hampir masak masukkn sayur sawi..

SUMBER: RIN MALIK


5. Resepi POPIA MAGGIE MINI 


Bahan:

2 bungkus mee Maggie
1 biji telur
Kulit popia ptong 4
daun sup- dihiris
2 biji cili padi merah di diris
2 biji cili padi hijau di hiris
2 ulas Bawang merah di hiris
Stengah batang lobak merah di hiris panjang2 halus
Sedikit garam halus
2 bungkus perencah maggie
Sedikit minyak masak utk goreng isi ayam ramli

Cara:

1- Didih kan air. Rebus mee maggie.. Dah lembut mee tu kemudian toskan. Ketepikan
2- Masukkan mee maggie dalam satu bekas, masukkan telur,daun sup,garam,dan bawang merah..lobak merah..cili padi..dan isi ayam yg di goreng td gaul sebati.
4- Ambik kulit popia letak dalam sesudu kecil maggie tadi kemudian bungkus.
5.panaskan minyak lepastu goreng martabak tadi hingga kekuningan.
6.toskan minyak.
7.Siap utk dihidang

Selamat mencuba😋

SUMBER: NOOR NIZA

6. maggy tomyam thai special


Bahan-Bahan:

Maggy

Bahan untuk tomyam paste:

15-20 biji cili kering, dibuang biji dan rebus
1 biji bawang besar, hiris kasar
5 ulas bawang putih, hiris kasar
2 inci lengkuas. hiris kasar
2 inci halia. hiris kasar
5 helai daun limau purut, hiris kasar
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar udang kering, rendam dengan sedikit air sehingga lembut
1 cawan air asam jawa
2 sudu besar gula perang (gula pasir biasa pun boleh)
2 batang serai. hiris nipis
2 sudu besar sos ikan Thai
1 senduk minyak untuk menumis
Bahan untuk kuah Tomyam:
3 cawan air (boleh juga guna air rebusan ayam atau seafood, lagi sedap )
isi ayam, bahagian dada dihiris nipis
udang, dibuang kepala
sotong, potong ikut kesukaan anda
1/2 batang karot
1 biji tomato, potong 4
cendawan tiram, jika suka
1 batang serai
4 helai daun limau purut
10-15 biji cili padi, belah dua di bahagian atas jangan smpai terputus
2 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis, ambil jus
tomyam paste (separuh dari bahan tomyam paste yang disediakan di atas)
sedikit daun ketumbar
1/2 biji bawang holland atau bawang besar kuning, dipotong 4

Cara Penyediaan:

Cara untuk tomyam paste:
Kisar semua bahan tomyam paste (kecuali minyak masak) di dalam blender sehingga halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masak di atas api yang sederhana dan selalu kacau supaya tomyam paste tidak hangus.
Kacau sehingga tomyam paste bertukar kepada warna merah gelap dan pecah minyak. Anggaran masa 20-30 minit.
Angkat dan sejukkan.

Cara untuk masak tomyam:

Panaskan air. Masukkan tomyam paste (separuh dari tom yam paste yang dimasak di atas). Masak kuah sehingga mendidih dan masukkan serai bersama karot dan masak seketika hingga karot sedikit lembut.
Selepas itu masukkan ayam, seafood, cendawan, jus limau nipis, cili padi, bawang holland dan sos ikan. Rebus seketika sehingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan maggy. Angkat dan tabur dengan hirisan daun ketumbar.

Tips:

Jangan rebus seafood terlalu lama kerana seafood seperti udang akan mengecut dan keras, sotong juga akan jadi liat dan keras. Memadai dengan hanya beberapa minit di dalam kuah yang mendidih

7. MAGGY GORENG MAMAK


Bahan-bahan:

1 paket maggie kari
2 telur

Untuk membuat kuah:

Sos cili life secukupnya
Sos tomato secukupnya
Kicap pekat secukupnya

Untuk membuat perencah:

Sedikit tauhu goreng
Sedikit daun sawi
Sedikit tomato yang dipotong 4
Maggi cukup rasa secukupnya
5 ekor udang

Cara-cara membuat:

1.Rebus dahulu maggie didalam periuk sehingga sedikit lembut kemudian toskan.
2.Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
3.Kemudian masukkan sos cili,sos tomato dan telur.
4.Setelah agak sebati,masukkan maggi dan serbuk perencah maggi kari.
5.Kemudian,masukkan udang,sawi,tomato,tauhu dan taburkan maggi cukup rasa.
6.Kacau bahan-bahan yang telah di goreng tersebut sehingga sebati dan telur tersebut menjadi ketul-ketulan kecil.
7.Biarkan seketika dalam 5 minit sehingga udang kemerahan dan masak.
8.Jika sudah rasa okay bolehl;ah dihidangkan.

P/s : Resepi Maggi Goreng Mamak akan menjadi lebih sedap jika anda perahkan sedikit limau dan jika ingin cantik lagi susunkan cili besar yang telah di potong di tepi pinggan.

8. MURTABAK MAGGY


Bahan-bahan:

1) 2 bungkus mee segera
2) perencah mee segera
3) lada bengala
4) ayam yang dicincang halus
5) bawang besar
6) 4 biji te;ur ayam - ini GK guna GRED C
7) 1/2 Sebungkus mayonis- ini nak bagi creamy sebab tak bubuh cheese...

Cara buatnya:

1) Gaul semua bahan diatas
2) gOreng/bakar dalam oven tapi guna pemanggang ajaib je...bakar pun jap je dalam 18 minit je...

Dan siap....

9. Resepi Megi Ketam


Bahan-Bahan:

1 paket mi segera perisa kari, asingkan perencahnya
1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daun
1 butir telur
1 ekor ketam bunga, cuci bersih
1 sudu besar sambal tumis
½ sudu besar sos cili
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 ulas bawang merah – dihiris
1 ulas bawang putih – cincang halus
1 hirisan nipis halia
Air secukupnya (anggaran 3 cawan)
Hirisan daun sup }
Hirisan cili merah } untuk
Limau kasturi, belah 2 }hiasan
Sebiji tomato ceri, dibelah 4 }

Cara Memasak:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum.

2. Tambah sos cili, kacau rata dan tuang air, biar mendidih. Masukkan ketam dan masak hingga ketam berubah warna. Angkat ketam tadi dan ketepikan.

10. KERABU MAGGI


Bahan-Bahan

Maggi Serda 3 bungkus
Udang / sotong / isi ketam - dicelur
Bawang besar 2biji _dihiris nipis
Daun ketumbar 3tangkai-dihiris
Tomato 2 bj -saya tak letak 😁😁
Limau nipis -2biji diperah ambil airnya
Cili merah/cili padi dihiris -ikut suka nak pedas letak lebih
Sos ikan/sos sotong - 2 sudu besar
Lobak merah parut/potong pnjg
Cendawan jelly - direndam dan dicelur sekejap
Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan ;

Celurkan maggi hingga lembut
Celurkan udang /sotong/isi ketam sekejap ja
Cendawan jelly direndam kemudian celur sekejap saja
Dah boleh gaulkan maggi bersama semua bahan² celur tadi
beserta bahan hirisan..
Serbuk maggi tadi jangan dibuang ya....dijadikan bahan perasa beserta dgn sos ikan/sotong
Masukkan air limau nipis..sedikit garam dan gula..
Gaul sebati semua....taraaa dah siap!!

Selamat mencuba...

Ps: Selalu dalam kerabu thai diorang masukkan cendawan jelly...mmg sedap sgt..kenyal² ja..

Credit : Nora Abdullah

2 KOmen:

Get ready to adventure with The Fungies!

11/18/2020 11:10:00 PTG Fara Lumière 0 Comments


MALAYSIA, November 3, 2020: Get ready to adventure with The Fungies! Premiering on Cartoon Network (Astro Ch 615 HD / 635), Saturday, 14 November at 9.30am, this fun and exciting new series introduces Seth, a lovable mushroom kid who lives in prehistoric Fungietown and loves science and discovery.


The Fungies! are colourful mushroom folk living in prehistoric times but Seth, a science-minded 10-year-old is fascinated by how the world works. Whether it's planning an epic show-and-tell presentation, trying to find his dinosaur friend Pam a job, or replacing his arm with a snake so he can be better at sports, he wants to share his enthusiasm with all of Fungietown. With a little help from his artistic older brother, Pascal, this leads to hilarious and heart-warming discoveries.

Join Seth and his friends on a fun, prehistoric adventure as The Fungies! debuts on Saturday, 14 November at 9.30am on Cartoon Network, with new episodes airing on weekends.
Get ready to adventure with The Fungies!






0 KOmen:

Siapakah yg Layak Memohon I-Sinar KWSP?

11/18/2020 10:47:00 PTG Fara Lumière 0 Comments

Berita baik buat para pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Ini kerana KWSP telah mengumumkan pengeluaran bagi akaun 1.

Kebenaran ini diberikan disebabkan ramai yang terkesan akaibat covid-19 yang melanda negara.



Mereka yg layak memohon I-Sinar KWSP ialah mereka yg :


👉 Hilang pekerjaan.
👉 Hilang punca pendapatan.
👉 Diberi cuti tanpa gaji.


Syarat seterusnya ialah,

👉 Berumur 55 Tahun ke bawah.
👉 Ahli aktif KWSP sehingga February 2020.
👉 Tidak mencarum pada 2 bulan terakhir semasa permohonan dibuat.






Semoga bermanfaat...

0 KOmen:

Muka Lebih Segar Dan Cerah Menggunakan Masker Honey Turmeric Mask

11/13/2020 05:29:00 PTG Fara Lumière 3 Comments

Wanita zaman dahulu hanya menggunakan bahan semula jadi yang turut dijadikan bahan masakan bagi mencantikkan kulit. Itu duluuuuu... Sekarang kita hanya perlu memilih pelbagai jenis masker yang ada dipasaran mengikut masalah jenis muka. Lebih mudah dan jimat!


Kalau nak tahu, Masker memiliki manfaat yang sangat bagus untuk wajah. Antaranya, untuk menyegarkan, meremajakan serta mencerahkan kulit wajah. Masker muka juga adalah salah satu rahsia kecantikan yang tak boleh ditinggalkan bagi setiap golongan yang mementingkan kecantikan wajah. 

Sebelum itu, kenali dahulu fungsi masker

Masker adalah suatu bentuk rawatan menggunakan beberapa jenis bahan yang disapukan kepada kulit dan dibiarkan untuk tempoh masa tertentu. Kebiasaannya ia berfungsi untuk menambah kelembapan atau nutrien kepada kulit. Apa jua pilihan masker korang, pastikan produk tersebut ada KKM dan dari bahan yang selamat digunakan. 

Masker Honey Turmeric Mask

Kalau korang sedang mencari masker yang menggunakan bahan semulajadi bolehlah cuba Masker Honey Turmeric Mask ni. Ianya merupakan produk terbaik dari Aura Academy. Fara sendiri dah cuba dan rasa masker ni boleh tahan bagus! Yes! of coz Honey Turmeric Mask ini ada KKM 😉


Di antara kebaikan Aura Honey Turmeric Mask antaranya seperti :-

· Mencerah dan mencantikkan kulit
· Menghilangkan parut jerawat
· Menghapuskan kulit mati
· Mengurangkan masalah kemerahan kulit
· Menghapuskan blackhead dan whitehead
· Menjadikan kulit wajah lebih lembut 

Produk ini telah mendapat pengiktirafan selamat digunakan oleh KKM. 


Berikut Merupakan Bahan-bahan yang terkandung di dalam Honey Turmeric Mask : -

1. Kunyit
2. Temulawak
3. Sandalwood
4. Kunyit Putih
5. Bunga Ros
6. Akar Wangi
7. Cekur
8. Licorice

Banyak kebaikan yang akan diperoleh jika rajin mengamalkan pemakaian Masker Honey Turmeric Mask

Pemakaian Masker Honey Turmeric Mask membantu merehatkan dan menenangkan kulit wajah, kerana ketika memakai masker, kita perlu berada dalam keadaan tenang seperti yang sering dilakukan di spa kecantikan. Jadi, bolehlah rasa seperti dirimu berada ala-ala di spa walaupun hanya memakai masker wajah di rumah hihi


Terujakan dengan kebaikan masker muka yang akan kita dapat jika rajin memakainya.

Oleh itu, jadikanlah pemakaian masker muka sebagai rutin mingguan. Ini kerana masker muka seelok-eloknya dipakai seminggu tiga kali (3x) sahaja. Kunci utama untuk mendapatkan kulit muka yang sihat dan cantik berseri adalah "KONSISTEN” mengamalkannya.

Analisis yang dijalankan di makmal menemukan Honey Turmeric Mask kaya dengan zat dan khasiat tumbuhan semulajadi seperti : 

1. Zat Besi 
2. Vitamin C 
3. Vitamin E 
4. Polifenol 

Tiada unsur logam atau merkuri tau. Nah! Halal dan selamat digunakan. 


Harga Aura Honey Turmeric Mask

NORMAL PRICE : RM 79
Sekarang ada harga promosi CRAZY DEAL : RM 65 ( Percuma DIY BOWL ) + pos penghantaran PERCUMA
Untuk pembelian CRAZY DEAL boleh hubungi www.wasap.my/60182949349/honeyturmericmask

Jom Dapatkan Masker Honey Turmeric Mask Sekarang!

Keterangan lanjut boleh layari : https://www.instagram.com/auranewyou/

3 KOmen:

10 RESEPI APAM GEBU GEBAS

11/09/2020 02:12:00 PTG Fara Lumière 2 Comments



1. Apam gula hangus kukus pakai kuali je



Bahan-Bahan :

Tepung gandum 1 1/2 cawan
Minyak 1/2 cawan
Soda 1 sudu kecil
Susu pekat 2 sudu kecil
Telur 2 biji
Air panas 1 cawan utk gula hangus
Gula 1 cawan di hanguskan secantik habis sbb kejadian apam bergantung pd warna gula hangus

Blender sume pastu kukus 10 minit je dah siap !

credit : Nur Fairus Mohd Adam‎

2. Resepi Apam Puteri Ayu Dengan Sukatan Cawan Sedap 


Bahan-Bahan :

3 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu kecik ovelate
2 cawan tepung gqndum
1 sudu kecik baking powder
1 cawan santan kotak
1 penutup esen pandan
1 penutup pewarna hijau
kelapa parut+sedikit garam+sedikit tepung gandum(Gaul sebati. kukus sekejap)

Cara-Cara Menyediakan

Ayakkan tepung bersama baking powder
Mixer telur, gula, ovalate dan esen pandan hingga kembang putih.
Masukkan santan selang seli dengan tepung.
Mix sebati baru tuang pewarna hijau. Mix sebati lagi sekali.
Sapu acuan dengan sedikit minyak. Tekan kelapa yang dah kukus tadi dekat dasar acuan.
Tuang adunan tepung paras acuan.
kukus 10-15 minit api besar

3. Apam coklat mekar 

mudah semua boleh buat gerenti mekar..5 bahan mudah sedap lembut hanya gune blender sahaja hehe best kan ade step by step sekali...komen share tuk aktifkan newsfeed


Bahan-Bahan

1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
sedikit garam
Ayak kan ketepikan

Bahan blender :

1 cawan minyak
1 cawan susu cair
1 cawan gula kalau xnak manis 3/4 cawan je
Blender 3 mnit
Masuk dalam bhn kering gaul sebati
Masuk dalam cup kecil masuk cup dalam acuan lompang
Panaskan kukusan kukus 15 mnt api besa siap

sumber resepi : azlina ina

4. Apam Nasi


Bahan-Bahan :

2 cawan nasi
2 cawan gula
3 cawan air
Beln ja semua ni...

3cawan tpg beras
1 cawan tpg gandum
Mauripan 1 peket 11 grm

Campur ja semua bahan2 sekali bahan blen...
Perap 1 jam..siap utk kukus..

Sapu minyak pada acuan senang sikit nk keluarkn..

credit : Sulizawati Linn Hassan #mahn

5. Apam Pandan Santan


Bahan-Bahan :

1 sudu besar yis mauripan,
1/2 cawan santan kotak,
1 sudu kecik baking powder,
1 + 1/2 cawan air masak,
3/4 cawan gula,
1 sudu kecik pewarna pandan
1 sudu kecik esen vanilla

Kukus selama 15min...

#cara2: Gaulkan semuanya dgn sebati dan perap selama 1 jam, then boleh dinikmati dgn kelapa parut yg disediakan. 🤩
#slmt mencuba 🤗

6. Apam polkadot


Bahan-bahan :

3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum (2 1/2 cawan)
220 gm gula halus ( 1 cawan)
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna
filling blueberry/ strawberry/ coklat/ kaya or apa-apa ikut citarasa yang disukai

Cara-cara penyediaan apam polkadot

*Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
*Selepas tue, baru campur bahan2 lain seperti masukkan susu, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.

*Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based

*Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.

*Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja). Jgn sampai penuh ok...sbb kite nak Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).

*Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh. Buat dot dot pakai warne yg berbeza.

*Siap isi semua mangkuk kertas and also done for dot dot dot..
Kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.
Bile da masak maknenye dah siap !

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih

7. APAM SUSU CHEZIE
Sumber resepi : Zizie Noor Aziani


Bahan-Bahan :

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar minyak jagung
2 sudu susu cair
Pewarna yang di sukai

Cara-cara penyediaan :

Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam...
Ayak tepung bersama baking powder kemudia ketepikan
Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
Masukkan susu pekat manis
Putar lagi hingga sekata
Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi
Kaup balik adunan rata
Masukan susu cair kaup balik
Bahagikan adunan kepada 3 dengan warna pilihan
Sediakan loyang 8 inc dan gris mentega pada loyang
Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit

TIPS

tutup loyang dgn plastik atau aluminium foil x yah kuat2 just supaya wap air tidak jatuh atas apam
Angkat apam setelah masak
Keluarkan dari loyang
Potong bila ianya telah sejuk
Buat air kopi supaya masa makan x tercekik hahahhahhaaa

8. APAM PISANG FY


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur
3 sudu besar susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang dilecek
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara

1. Masukkan 2 cawan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam satu bekas, gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam satu bekas lain, gula, esen vanilla dan telur dipukul hingga kembang.
3. Masukkan 1 cawan minyak masak ke dalam adunan telur yang dipukul tadi serta kacau sebati.
4. Kemudian masukkan pisang yang telah dilecek dan susu pekat gaul rata.
5. Masukkan satu bekas tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat yang telah digaul rata tadi ke dalam adunan yang bercampur pisang, gaul rata hingga sebati.
6. Panaskan air kukusan.
7. Kemudian isi adunan ke dalam acuan kecil tersebut.
8. Setelah air kukusan mendidih, kukus selama 30 minit...siap kukus!
Selamat mencuba! 😉

Jika menggunakan loyang besar, tempoh kukusan ialah 40 minit.

credit : Fauziah Yahya‎ #

9. apam tepong beras


bahan-bahan :

Bancuhan ni yields +- 33 pcs cwn kertas biskut tu..

2 cawan tepung beras (sy guna cap gajah sekor)
2 sk baking powder
2/3 cawan gula (sy guna icing sugar)
1 cawan susu kotak
1 sk vanilla (tak letak)
Pewarna atau emulco (tak letak)

Cara

Ayak t.beras, b.powder & gula icing, then masuk kan susu.

Panas kan kukusan, sudu kan adunan ke dlm paper cup mini comel tu, asbab p.cup mini, so it tooks only 3 to 4 minits apam mekar masak dah.

10. Kuih Bahulu Kukus


Bahan2:

5 biji telur
1 sudu besar ovalet
1 Cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila

(putar bahan di atas sampai kembang gebu dan memutih- dalam 5 minit guna mixer)

1 cawan susu segar
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 Cawan minyak

Lepas bahan tadi gebu, masukkan tepung berselang seli susu. Mixer low speed.

Akhir, masukkan minyak. Sebatikan

Kukus selama 15 jika guna acuan kecil dan 30-40 minit jika guna loyang

Untuk dapatkan warna tembikai, bahagikan 3 bahagian. 1 bhgn merah lebihkan. Lagi 2 bahagian sedikit sahaja untuk warna putih (warna asal) dan hijau

Jika guna acuan kecil:
----------------------------

Sudu kan warna merah dalam acuan 1/2 acuan. Kukus 3-4 mnt agak2 adunan mula mengeras. Perlahan2, sudukan warna putih. Sedikit shj. Kukus lg dalam 3 minit.. Kemudian warna hijau juga sedikit. Kukus 10 mnt atau hingga masak.

Jika guna loyang:
---------------------------

lapisan pertama dan kedua 10 mnt, lapisan akhir 20 minit

Sumber: Page Jom Kongsi Resepi.
Olahan semula: Dari Dapur Nuanza

2 KOmen:

Resipi Lasagna Roti Murah & Terlajak Sedap

11/07/2020 08:31:00 PTG Fara Lumière 2 Comments

Nak beli Lasagna ni agak mahal sikit sebab perlu menggunakan cheese yang banyak. Lagi banyak cheese lagi sedap. Tapi memang berbaloi dengan rasa yang sedap tu. Nak cuba buat lasagna cara jimat tak? Guna roti je, tak perlu dah kepingan lasagna. Tengok bahan-bahan dan cara penyediaan di bawah


Bahan-bahan:

12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping keju
1 cawan Mozzarella cheese (diparut)
1 cekak daun sup
1 biji cili merah (dihiris)
4 sudu besar sos lada hitam
4 sudu besar sos tomato
300 gram daging cincang
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
1 cubit garam dan gula

Cara-cara Penyediaan:

Inti Daging

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
2. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.
3. Masukkan sos lada hitam, sos tomato dengan sedikit air.
4. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan daun sup dan cili merah.
6. Masak sehingga daging masak dan kering.
7. Ketepikan dan biarkan inti daging sejuk.

Lasagna Roti

1. Sapukan keseluruhan loyang dengan mentega.
2. Pukul telur dan susu sehingga sebati.
3. Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun ke dalam bekas sehingga penuh.
4. Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan.
5. Susun kepingan keju ke atas daging.
6. Ulangi dan tambah lagi satu lapis roti dan daging.
7. Akhir sekali, taburkan parutan keju Mozzarella di atas lapisan atas sekali.
8. Jika ada lebihan telur, siramkan di atas roti.
9. Bakar pada suhu 180ºC lebih kurang 40 minit.


Kredit : Mimie Ali

2 KOmen:

Resipi Sosej Coney ala-ala A&W

11/06/2020 12:17:00 PTG Fara Lumière 0 Comments

Coney sosej ala A&W atau bahasa Melayunya, roti sosej bersalut sos daging cincang. Teringin nak makan A&W tapi rasanya boleh buat sendiri je kat rumah. Jimat masa dan boleh dibuat banyak untuk minum petang.


BAHAN-BAHAN:

Roti sosej
Sosej
Daging kisar lembu
sebiji bawang holland
3 ulas bawang putih
sebiji tomato
5 biji cendawan butang
2 sudu serbuk cili
2 sudu sos tomato
2 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk kari
1 sudu serbuk lada hitam

CARA PENYEDIAAN:

  1. Mula-mula potong & cincang separuh bawang holland, bawang putih, sebiji tomato & cendawan butang. Tomato tu rebus dulu sebab nak buang kulit dia & isi tengah.
  2. Daging kisar tu jangan lupa basuh dulu. Boleh basuh dengan gandum pastu sejat daging kisar tu untuk buang air.
  3. Kemudian tumis sekejap bahan-bahan yang dipotong cincang tadi tu dengan minyak panas dan masuk kan daging kisar yang disejat.
  4. Lepas tu, masukkan serbuk cili, sos tomato, serbuk jintan putih, serbuk kari dan lada hitam seperti dalam resepi tu.
  5. Tambahkan secawan air. Jangan lupa sedikit garam & gula untuk bagi secukup rasa.
  6. Kacau hingga masak. Pastikan sambal tu tidak terlalu kering. Bila dah masak, biarkan seketika.
  7. Roti sosej tu kukus ye supaya nak bagi roti tu lembut. Dalam 1-2 minit macam tu.
  8. Sama juga dengan sosej. Kukus dalam 5 minit macam tu. Sosej tu pilih sosej pulut jumbo. Supaya rasa dia mewah sikit. Tak kisah pun sosej apa nak guna, terpulang. Dan sebelum kukus sosej tu, kelar/hiris dulu. Nak bagi dalam sosej tu masak sekali.
  9. Apabila semua dah selesai, letakkan sosej diatas roti, kemudian letakkan sambal daging kisar tu atas dia. Akhir sekali separuh lagi bawang holland tu potong dadu dan taburkan di atas sambal daging kisar tu. Kalau tak nak pun takpe.
  10. Sedia untuk dihidang. Kalau nak tambah cheese ke, letak sos cili ke, sos mayonis ke, pun boleh je takde masalah. Makan macam tu pun dah sedap dah.




SELAMAT MENCUBA!

Sumber : Mohamad Fakhrul Aiman Via SMAHI

0 KOmen: