21 Koleksi Kuih Raya Popular dan Senang Buat

Tak lama lagi umat Islam akan mula menunaikan ibadah puasa. Maka bermulalah pesta biskut raya. Terdapat pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun yang dihasilkan sendiri tentunya lebih menyelerakan. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya, disini Daily Makan tunjukkan 30 resepi biskut raya.

1. ALMOND ROCHER

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm coklat susu compound
  • 50gm pes kacang hazel
  • Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
  1. Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
  2. Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
  3. Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk

2. BISKUT BADAM SALJI

BAHAN A:
  • 250gm mentega
  • 150gm gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 50gm sebuk badam
BAHAN B:
  • 350gm tepung red rose
  • 50gm tepung kastard
  • 50gm tepung susu
  • 40gm tepung jagung
  • Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
  1. Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
  2. Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
  3. Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
  4. Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
  5. Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
  6. Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.

3. TAT NANAS GULUNG


BAHAN-BAHAN:
  • 1 cawan mentega
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 30gm gula icing
  • 3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
  • 1 sudu teh essen vanila
  • 1 biji kuning telur
  • Pewarna kuning lemon
HIASAN:
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu makan susu manis
  • Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK:
1.  Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan.
2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur.
5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.

4. SEMPERIT SUSU

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • Pewarna kesukaan secukupnya
  • 2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
  • 4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk.
2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata.
3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya.
4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah.

5. CORNFLAKES COKLAT


BAHAN-BAHAN:
  • 200gm bijirin cornflakes
  • 150gm bubble rice
  • 1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
  1. Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
  2. Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
  3. Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
  4. Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.

6. CORNFLAKES MADU

BAHAN-BAHAN:
  • 1 ketul buttercup
  • 1 cawan gula perang
  • 500gm cornflakes
  • 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.

7. BISKUT NESTUM

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega
  • 100gm gula halus @ kastor
  • 100gm tepung jagung
  • 1 biji kuning telur gred A
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
  • Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
  • 80gm nestum
  • 1 biji telur ayam + sedikit pewarna kuning telur (untuk sapuan)
  • Nestum untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan.
2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan.
3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

8. BISKUT SARANG SEMUT

BAHAN-BAHAN:
  • 1 cawan mentega
  • 1/2 cawan gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • Sedikit esen vanilla
  • 1 sudu kecil pewarna kuning
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 cawan tepung jagung
  • 2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK:
1.Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur.
2.Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer.
3.Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata.
4.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan.
5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut.
6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna.
7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C.

9. BISKUT MAZOLA

BAHAN-BAHAN:
  • 185gm tepung gandum | diayak
  • 60gm tepung gandum | diayak
  • 140gm gula halus
  • 125gm kacang tumbuk
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Minyak Mazola secukupnya
BAHAN HIASAN:
  • Kacang tumbuk kasar secukupnya
  • Kuning telur untuk sapuan
CARA MEMASAK:
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Gaul sehingga sebati.
  2. Kemudian masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi dohyang boleh dikepal.
  3. Ambil doh yang siap diuli tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat.
  4. Letakkan doh diatas dulang pembakar dan sapukan kuning telur di bahagian atasnya. Taburkan juga kacang tumbuk dengan secukupnya.
  5. Bakar biskut tadi selama 20 minit pada suhu 180°C.
  6. Angkat dan sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

10. BISKUT CORNFLAKES

BAHAN-BAHAN:
  • 125gm mentega
  • 90gm gula kastor
  • 1 biji telur
  • 80gm kismis hitam
  • 125gm tepung naik sendiri  | diayak
  • 375gm cornflakes | diramas kasar
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula hingga rata.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.
  3. Dalam bekas berlainan, campurkan tepung dan kismis. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul rata.
  4. Dengan menggunakan sudu the, ceduk adunan menjadi ketulan kecildan salutkan dengan cornflakes yang telah diramas kasar. Letakkan diatas dulang pembakar.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi kuning keemasan.
  6. Biarkan sejuk seketika dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

11. MAMA CAREY

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega
  • 125gm gula kastor
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 330gm tepung gandum  | diayak
  • 65gm tepung jagung | diayak
  • 65gm susu tepung | diayak
BAHAN ISING:
  • 1 biji putih telur
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 90gm gula ising
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
  2. Masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak lekat di tangan.
  4. Masukkan doh ke dalam plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
  5. Keluarkan doh dan canaikan. Teraop doh menggunakan acuan pilihan anda.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk,
  7. Untuk menghasilkan isingnya, pukul putih telur sehingga kembang.
  8. Kemudian masukkan gula ising dan tepung jagung. Pukul lagi menggunakan kelajuan maksimum sehingga adunan menjadi likat.
  9. Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan paipkan diatas biskut tadi. Hiaskan mengikut kreativiti anda.
  10. Masukkan kembali biskut ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.

12. BISKUT AISKRIM

BAHAN-BAHAN:
  • 130gm mentega
  • 60gm gula ising
  • 160gm tepung gandum
  • 30gm tepung jagung
  • 20gm tepung ubi
  • 1/4  sudu teh serbuk penaik
  • 20gm serbuk badam
  • Sedikit esen vanilla
  • 1 biji kuning telur | untuk sapuan
  • Sedikit coklat masakan | dicairkan
  • Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
  2. Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
  3. Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
  4. Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
  6. Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.

13. BATANG BURUK

BAHAN-BAHAN:
  • 300gm tepung gandum
  • 150gm tepung beras
  • 1/2 biji santan kelapa
  • 100gm tepung kacang hijau
  • 120gm gula ising
  • 2 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan santan sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
  2. Campurkan tepung kacang hijau bersama gula ising. Ketepikan.
  3. Gaulkan tepung gandum dan tepung beras bersama santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli hingga menjadi adunan yang sebati.
  4. Canai nipis adunan tadi dan potong mengikut saiz 2cm x 3cm. Gulung dan biarkan bahagian tengahnya berlubang.
  5. Potong kecil adunan yang digulung tadi dan goreng sehingga garing.
  6. Angkat dan toskan minyak. Isikan bahagian tengah tadi dengan campuan tepung kacang hijau dan gula ising. Ulang sehingga adunan habis.
  7. Sedia untuk dinikmati.

14. TART NENAS TERATAI

BAHAN-BAHAN:
  • 120gm mentega
  • 120gm minyak sapi
  • 450gm tepung gandum
  • 1 biji telur gred B
  • Sedikit garam
CARA MEMASAK:
  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
  3. Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
  4. Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.

15. ALMOND LONDON

BAHAN-BAHAN:
  • 250gm mentega | dibiarkan pada suhu bilik
  • 450gm tepung gandum
  • 2 sudu teh emplex
  • 220gm gula ising
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150gm badam | dibakar seketika di dalam ketuhar
BAHAN SALUTAN:
  • 450gm coklat masakan
  • 1/2 sudu makan lemak sayuran
  • 3 sudu makan badam cincang | dibakar seketika
  • Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
  1. Ayak tepung gandum bersama emplex. Ketepikan seketika.
  2. Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati dan masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
  4. Ambil sedikit doh dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang langkah sehingga habis adunan.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar biskut selama 20-25 minit.
  6. Untuk menyalut, panaskan coklat menggunakan tenik double boiler. Kemudian masukkan lemak sayuran, Kacau hingga sebati.
  7. Ambil biskut yang telah disejukkan tadi dan celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian masukkan ke dalam cawan kertas.
  8. Sudukan sedikit coklat ke dalam cawan kertas tadi dan taburkan badam cincang dengan secukupnya. Biarkan coklat mengeras dan bolehlah dinikmati.

16.  BISKUT TELUR REBUS

BAHAN-BAHAN:
  • 500gm mentega
  • 350gm gula halus
  • 250gm tepung gandum |diayak
  • 250gm tepung jagung | diayak
  • 125gm tepung kastad | diayak
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Gula berwarna secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kuning telur yang telah dilecek. Pukul hingga rata.
  2. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
  3. Canai doh tadi dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega.
  4. Sapukan telur di atas biskut dan susun hirisan badam dengan secukupnya.
  5. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit.

17. BISKUT MAKMUR

BAHAN-BAHAN:
  • 160gm mentega
  • 100gm minyak sapi
  • 1 biji telur
  • 80gm gula halus
  • 400gm tepung naik sendiri
  • 200gm gula ising | ditabur
BAHAN INTI:
  • 150gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak & dikisar halus
  • 60gm gula halus
  • 30gm mentega
CARA MEMASAK:
  1. Untuk inti, campurkan kacang tanah bersama mentega dan gula halus. Gaul rata dan ketepikan.
  2. Campur mentega bersama minyak sapi dan gaul hingga sebati.
  3. Masukkan telur, tepung dan gula halus. Uli adunan tersebut sehingga rata.
  4. Ambil satu sudu teh adunan dan masukkan inti. Bentukkan menjadi bentuk bujur dan susun di atas dulang pembakar.
  5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.
  6. Angkat biskut dan salutkan dengan gula ising secukupnya.

18. BISKUT SAMPRIT


BAHAN-BAHAN:
  • 185gm gula
  • 375gm mentega
  • 60gm tepung kastad | diayak
  • 60gm tepung jagung | diayak
  • 375gm tepun gandum | diayak
  • 1 sudu makan esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
  1. Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
  2. Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
  3. Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
  4. Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan diatas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
  5. Bakar dalam ketuhar yang telah dipaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.
  6. Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.

19. TART NENAS KEJU

BAHAN KULIT:
  • 150gm mentega tanpa garam
  • 50gm marjerin
  • 50gm gula aising
  • 1/4 sudu teh garam
  • 2 biji kuning telur
  • 225gm tepung paling halus/superfine
  • 35gm tepung jagung
  • 25gm tepung susu
  • 50gm keju cheddar-diparut halus
BAHAN UNTUK EGG WASH:(GAUL RATA)
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh susu cair
BAHAN UNTUK TABUR:
  • 50gm keju cheddar-disagat
BAHAN INTI NENAS:
  • 450gm nanas | parut
  • 125gm gula pasir
  • 1/8 sudu teh garam
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3cm kulit kayu manis
  • 25gm keju cheddar | diparut
  • 1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis.
Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata.
Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil.
2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata.
3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata.
4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali.
5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking
paper.
6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak.
7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut.
8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak.

20. BISKUT COKLAT CHIP

BAHAN A:
  • 200gm mentega
  • 50gm shortening
  • 80gm gula aising
  • Secubit garam
    (Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
  • 175gm tepung naik sendiri
  • 150gm tepung gandum
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B)
BAHAN C:
  • 50gm cornflakes | ramas kasar
  • 50gm almond nibs | goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk
  • 80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
  1. Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
  2. Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
  3. Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
  4. Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
  5. Bakar selama 20-25minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.

21. BISKUT DAM

Kredit : Che Nom

BAHAN – BAHAN :

DOH VANILA :
  • 100g mentega
  • 65g gula kastor
  • 1 biji telur, suhu bilik dan kacau sebati
  • 220g tepung kek, ayak
  • 1 sudu kecil esen vanilla
DOH COKLAT :
  • 100g mentega
  • 65g gula kastor
  • 1 biji telur, suhu bilik dan kacau sebati
  • 190g tepung kek
  • 30g serbuk koko
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
CARA MEMASAK:
BAGI  DOH VANILA :
  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan putih.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut. Sejukkan di dalam peti ais (freezer) selama 30 minit. Keluarkan dan bahagikan kepada 3 bahagian.
  5. Canai setiap satu doh kecil kepada bentuk 4 segi, setebal 1 cm.
BAGI DOH COKLAT :
  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan putih.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut.
  5. Sejukkan di dalam peti ais (freezer) selama 30 minit. Keluarkan dan bahagikan kepada 3 bahagian.
  6. Canai setiap satu doh kecil kepada bentuk 4 segi, setebal 1 cm.
BAGI BISKUT DAM:
  1. Susun kepingan doh vanilla-coklat-vanilla.
  2. Susun kepingan coklat-vanilla-coklat.
  3. Sejukkan kembali di dalam freezer selama 30 minit. Keluarkan dan potong doh yang disusun tadi doh setebal 1 m. Pastikan potong dengan sama rata.
  4. Ambil 3 keping doh yang dipotong tadi dan susun bertindan secara berselang seli. Anda akan dapat hasilkan 4 batang panjang doh biskut dam.
  5. Che Nom sejukkan sekali lagi selama 10 minit dan keluarkan untuk dipotong setebal 1 cm. Susun di atas dulang pembakar yang telah digris dan dilapik dengan kertas parchment.
  6. Panaskan oven pada suhu 150°C. Bakar biskut selama 15-20 minit.
*Bancuhan doh biskut ini sangat lembut, dan tujuan penyejukkan ialah supaya doh rehat dan senang dibentuk. Apabila dalam keadaan sejuk, potongan biskut dan akan menjadi cantik dan tepat.

selamat mencuba!

Resipi Mexican Bun ROTI BOY sedap dan mudah buat

Kalau pergi kat mana-mana pasaraya yang ada jual roti ni, mesti boleh bau keharuman roti ni daripada jauh. Bau dia memang menggoda. Jom lihat resipi ROTI BOY di bawah



Bahan-bahan Roti Boy:

Doh:

130 ml susu segar
40 gram gula
2 sudu kecil yis
1 biji telur
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pelembut roti
250 gram tepung roti
10 gram susu tepung (optional) *kalau tak letak, tambah 10g lagi tepung roti
30 gram mentega

Cara-cara:

Masukkan susu ke dalam mangkuk besar dan kacau bersama gula dan yis.
Biarkan yis mengembang dan berbuih lebih kurang 15 minit.
Masukkan telur, garam dan lembut roti. Kacau sebati.
Masukkan pula tepung roti dan susu tepung. Uli sehingga sebati. (boleh uli guna tangan ataupun mixer)
Letak mentega ke dalam adunan tadi dan uli lagi sehingga sebati dan menjadi doh.
Biarkan doh mengembang sekali ganda lebih kurang 60 minit.
Setelah kembang, ambil sedikit doh (lebih kurang 55g-60g). Leperkan doh dan masukkan inti yang dibekukan tadi. Tutup dan bulatkan doh.
Letakkan doh di atas tray yang beralaskan baking paper.
Biarkan ia mengembang sekali ganda lebih kurang 30 minit.
Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180ºC.
Kemudian pipekan topping di atas dan tepi doh yang telah kembang tadi.
Bakar roti selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing. (Boleh guna api atas untuk 5-10 minit terakhir bagi mendapatkan toping roti yang garing)

Inti:

10 gram mentega
40 gram gula perang
1/4 sudu kecil esen vanila

Cara-cara:

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Masukkan ke dalam plastik dan bekukan.
Setelah beku, potongkannya berbentuk kiub supaya mudah untuk dimasukkan ke dalam doh roti.
Topping:
2 sudu besar air
2 sudu besar kopi / mocha segera (3 in 1)
1/4 sudu kesil esen vanila
50 gram gula aising
50 gram mentega
1 biji telur
50 gram tepung kek

Cara-cara:

Kacau kopi bersama air sehingga larut dan masukkan esen vanila. Ketepikan.
Pukul gula aising bersama mentega sehingga sehingga gebu dan berkrim menggunakan kelajuan tinggi.
Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan air kopi yang telah dibancuh tadi.
Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sehingga adunan sebati.
Isikan adunan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk sehingga hendak digunakan.

Nota:

Boleh sediakan topping dan inti 2-3 hari lebih awal.
Jika menggunakan kopi @ nescafe yang asli, boleh kurangkan jumlahnya supaya tidak terlalu pahit.
Boleh guna api atas untuk 5-10 minit terakhir bagi mendapatkan toping roti yang garing.

8 Produk Drugstore yang boleh hilangkan masalah bekas hitam di badan

Sebenarnya bekas luka sendiri dapat dihilangkan secara cepat dengan mengunjungi dokter pakar kulit. Namun, tentu cara tersebut memerlukan perbelanjaan yang banyak. Tahukah Anda bahawa bekas hitam, luka atau gigitan nyamuk yang terdapat pada badan dapat dihilangkan dengan bahan-bahan semulajadi atu mungkin jua boleh dihilangkan dengan menggunakan produk dari drugtore?

Gadis Ini Share Cara Nak Cerahkan Bahagian Badan Yang Gelap | ERA

Sebelum itu jom kenali jenis-jenis parut 

Parut keloid
Bagi parut biasa, fibrosa akan terbentuk di kulit yang luka dan memperbaikinya. Namun untuk parut keloid, jaringan tersebut menebal dan membesar dari saiz sepatutnya sehingga kelihatan timbul dari kulit. Mereka yang berkulit gelap lebih cenderung untuk mendapat keloid berbanding mereka yg berkulit cerah.

Parut kontraksi
Jika kulit anda terbakar, anda mungkin akan mendapat parut jenis ini. Ia menjadikan kulit anda tegang dan sukar untuk melalukan pergerakan. Ia juga boleh memberi kesan

Parut hypertrophic
Parut memerah dan seakan keloid tetapi ia tidak timbul.

Parut acne
Terdapat pelbagai jenis parut jerawat, daripada parut dalam hingga yang berbentuk seperti ombak. 

Berikut 8 Produk Drugstore yang boleh hilangkan masalah bekas hitam di badan

1. Teh Hijau
MyEijan: Tips Kecantikan Menggunakan Uncang Teh

Teh hijau merupakan tanaman herbal yang sangat populer di kalangan pecinta herbal kerana memiliki banyak manfaat bagi kesehatan. Bukan hanya baik bagi kesehatan, teh hijau juga efektif dalam menghilangkan bekas luka pada tubuh.

Hal itu karena kandungan Epigallocatechin Gallate (EGCG) atau katekin, yaitu zat yang bersifat antioksidan, antibakteri sekaligus antiinflamasi terbukti dapat mengatasi berbagai permasalahan kulit.

Cukup dengan menggosokkan ampas teh hijau pada kulit yang terdapat bekas luka secara rutin setiap hari.

2. Vitamin E
All About Vitamin E - Indoindians.com

Cara menghilangkan bekas luka di kaki selanjutnya adalah dengan vitamin E. Menurut penelitian, menggunakan vitamin E sebelum dan sesudah operasi dapat mempercepat proses penyembuhan dan mencegah munculnya keloid atau jaringan parut pada kulit. Anda boleh menggunakan krim, atau suplemen yang mengandung vitamin E.

Anda juga boleh mengamalkan makanan sihat yang mengandung cukup vitamin E, seperti biji-bijian, kacang, dan sayuran hijau.

3. COSMODERM Vitamin E Cream 1000 IU with Rosehip Oil 

Vitamin E Cream 1000 I.U. 50ml

Cosmoderm Vitamin E Cream adalah krim wajah yang menyuburkan, menghidupkan semula dan melembap jauh ke dalam kulit wajah untuk mencegah kesan penuaan pramatang. Krim ini juga dapat memudarkan kedut, garis halus dan bekas luka sambil menegangkan kulit. 

Dengan ramuan khas campuran minyak vitamin E yang mampu untuk merangsang penyembuhan parut, kehitaman dan parut jerawat lebih cepat. Krim ini terbaik untuk kulit kombinasi, biasa dan berminyak productnation

4. Kitsui Whitenin B.B Drink | 10g x 15 sachet

Untuk anda yang inginkan kulit cerah dan cantik berseri-seri, anda boleh cuba KITSUI WHITENIN B.B dan KITSUI KOREAN WHITE. Nak cuba kedua-duanya sekaligus pun boleh, takda masalah. Kitsui ni merupakan produk keluaran Gemini Beauty Resources (M) dan pernah menang dalam Super Health Brand Asia Pacifik tau. Produk keluaran mereka adalah 100% semulajadi dan mempunyai kelulusan GMP. Jadi anda boleh amalkan dengan rasa selamat.


Kitsui Whitenin B.B Drink dikenali sebagai minuman anti-penuaan dan supplement pencerahan kulit dalam satu produk. Bahan utamanya adalah Hydrolized Vitamin C+ dimana kekuatannya adalah 2 kali ganda, kombinasi yang kuat untuk sistem imun yang sihat dan kulit cerah. Yela, nak kulit yang cantik, mestilah bermula dari dalam kan. Takkan nak harap krim pemutih saja.

Bestnya tentang Hydrolized Vitamin C+ ni, ia bukan saja membuatkan kulit anda lebih putih, licin dan sempurna, malah ia juga membantu untuk anda kekal sihat kerana Vitamin C mampu mengurangkan risiko pertumbuhan kanser, melindungi kita daripada penyakit jantung dan melambatkan proses penuaan.

Antara bahan-bahan lain yang ada dalam Kitsui Whitenin B.B ni adalah Sucrose, Citric Acis, Alpha Lipoic Acid, Mixberries Extract, Acerolla Cherry Extract, dan Orange Extract dimana kesemuanya memberi kesan yang sangat baik untuk kulit anda.

5. Sumber Ayu Lulur Mandi / Body Scrub 230g

Kulit Cerah dengan 5 Varian Baru “Sumber Ayu”Majalah OUCH!

Bagi mereka yang menginginkan kulit halus dan cerah berseri, pastikan anda mengamalkan penggunaan produk ini secara konsisten. Ia mengandungi antioksida yang dapat membebaskan kulit daripada radikal bebas, melembap dan mencerahkan kulit.

Bahan semulajadinya membantu menghilangkan daki serta melembutkan kulit lebih-lebih lagi di bahagian lutut dan tumit. Ia juga mengandungi AHA yang dapat mempercepatkan proses penghasilan sel kulit baru.

6. The Body Shop® Special Edition Ginger Body Scrub 250ml

Special Edition Ginger Body Scrub (250ml) @The Body Shop | Shopee ...

Anda mempunyai masalah bau badan? Ini ialah scrub kunyit yang mampu menghilangkan bau badan kerana mempunyai aroma tersendiri. Selain itu, scrub ini dapat menanggalkan sel kulit mati tanpa menyebabkan iritasi.

7. Watsons Gel Body Scrub Oatmeal Cocoa Butter (200g) 
WATSONS, Gel Body Scrub Oatmeal & Cocoa Butter 200g | Watsons Malaysia

Anda mempunyai masalah memilih scrub yang sesuai untuk kulit berjerawat? Ini merupakan scrub badan yang diperbuat daripada oat yang dapat menyelesaikan masalah kulit kusam atau kering.

Selain itu, ia mengurangkan pembiakan jerawat dan juga parut. Oat mengandungi serat dan nutrien tinggi, jadi ia dapat membuatkan kulit nampak lebih muda dari usia sebenar!

8. Nivea Extra White Firming Body Serum

Kulit Badan Cerah & Anjal Sempurna — Keajaiban Produk Terbaharu NIVEA

NIVEA sebagai peneraju jenama produk penjagaan kulit antarabangsa berdedikasi dalam memenuhi kehendak khsusus setiap wanita untuk memiliki kulit yang cantik. NIVEA telah mengambil pendekatan baru dalam kategori produk penjagaan kulit badan dengan inovasi produk yang menggabungkan formulasi 95% keaslian Vitamin C dan Q10. Ini merupakan produk pertama di Malaysia yang menawarkan dwi fungsi; manfaat mencerah dan menganjalkan kulit badan dalam satu aplikasi.

Produk terbaharu mencerah dan menganjal NIVEA ini bukan sahaja menawarkan manfaat pencerahan kulit, malah ia juga turut menganjalkan kulit. Dengan pelancaran produk ini, NIVEA merupakan jenama penjagaan kulit pertama yang melancarkan produk penjagaan kulit badan yang menggabungkan Vitamin C & Q10 untuk manfaat kecantikan kulit yang lebih cerah dan anjal.

Rangkaian produk ini menggunakan Vitamin C dengan 95% keaslian untuk merawat kulit kusam dan tidak sekata akibat pendedahan kepada sinaran matahari. Manakala Q10 pula adalah coenzyme yang terdapat di dalam sel manusia yang membekalkan tenaga kepada sel kulit manusia. Walaubagaimanapun, kadar coenzyme menurun apabila usia semakin meningkat. Justeru itu, NIVEA Q10 terkenal dengan manfaat anti kedutan, anti oksidan dan merangsang tenaga sel kulit menjadikan kulit lebih tegang dan anjal. Gabungan kedua-dua bahan utama ini dalam formulasi produk terbaru NIVEA ini, menjadikan kulit lebih anjal dan tegang dengan aplikasi yang berterusan.



5 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM BELI RUMAH DENGAN PEMAJU

Zaman kegawatan ekonomi semakin mendatang. Kuasa membeli semakin kurang. Masing- masing sudah memulakan strategi cara untuk meningkatkan pendapatan. Antaranya dengan memulakan perniagaan. Termasuk membeli rumah untuk tujuan membina aset.

Membeli hartanah bukan semudah membeli barang di kedai runcit. Ada prosedur penting yang perlu dilalui. Artikel ini berkongsi senarai semak yang penting kita ketahui sebelum membeli rumah dengan syarikat pemaju. Jangan terlalu rakus membeli, khuatir akan datang, ada masalah yang perlu dihadapi oleh kerana tidak kenal latar belakang pemaju.

1. Lakukan Carian Tentang Syarikat Pemaju

Sebelum anda putuskan untuk membeli rumah dengan sesebuah syarikat pemaju, selidik dahulu latar belakang pemaju tersebut. Cuba dapatkan sedikit gambaran tentang syarikat tersebut. Saya amat galakkan anda untuk membuat carian syarikat (company search) untuk mengetahui maklumat-maklumat penting tentang syarikat tersebut.

Melalui carian syarikat, anda boleh mengetahui tentang status syarikat tersebut sama ada ia syarikat berdaftar ataupun tidak, sama ada ia masih aktif, dan tidak digulungkan (wound-up) atau sebaliknya. Bilakah syarikat tersebut ditubuhkan dan adakah syarikat tersebut didaftarkan sebagai syarikat yang menjalankan perniagaan pemajuan hartanah ataupun tidak (kerana banyak syarikat yang buat bisnes hartanah, tetapi sebenarnya syarikat tersebut tidak pun didaftarkan sebagai syarikat yang mana perniagaannya adalah pemajuan hartanah).

Apakah Cara Beli Rumah Pertama Dengan Gaji Kecil? | PropertyGuru ...

Melalui carian syarikat juga anda boleh mengetahui siapakah pemegang saham syarikat tersebut, ahli lembaga pengarah dan juga modal berbayar (paid-up capital) serta untung rugi syarikat tersebut. Maklumat tersebut dapat memberi gambaran awal kepada anda, tentang sejauh manakah establishnya serta kemampuan syarikat tersebut untuk memajukan sesuatu projek hartanah.

Kalau syarikat yang modal berbayarnya (paid-up capitalnya) hanyalah RM2 atau baru seminggu didaftarkan, bagaimanakah anda boleh meyakini ia mampu melaksanakan satu projek perumahan yang melibatkan 100 unit buah rumah misalnya. Bagi saya gambaran awal sebegitu amat penting dalam kita menilai sesuatu.


2. Semak Pengalaman Dan Track Record Pemaju

Saya amat menyarankan anda membuat semakan tentang pengalaman dan track record pemaju tersebut dalam bidang hartanah, dan berapa banyakkah projek perumahan yang pemaju tersebut telah bina dan siapkan. Caranya adalah dengan menghubungi Bahagian Perlesenan, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengetahui tentang pengalaman syarikat tersebut dalam bidang hartanah.

Nak beli rumah pertama? Semak senarai hitam pemaju projek ...

  • Melalui semakan tersebut anda boleh tahu setakat mula penubuhannya?
  • Berapa banyakkah projek perumahan yang mereka telah bina dan siapkan dengan
  • sempurna?
  • Berapa banyakkah projek perumahan mereka yang lewat atau terbengkalai?
  • Adakah pemaju atau mana-mana ahli lembaga pengarahnya pernah disabitkan dengan apa-apa pertuduhan atau kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan)?
  • Adakah pemaju tersebut pernah kena black list oleh kementerian?
  • Dan lain-lain maklumat yang berkenaan lagi


Melalui maklumat tersebut juga anda dapat membuat penilaian sejauh manakah bersihnya track record syarikat pemaju tersebut. Kalau anda sudah mengetahui yang syarikat tersebut ada projeknya pernah terbengkalai dan bermasalah, eloklah jangan ambil risiko untuk membeli hartanah yang dibina olehnya.

3. Semak Status Lesen Pemajuan Perumahan Pemaju

Sila semak juga dengaan kementerian sama ada pemaju tersebut telah memperoleh lesen pemajuan perumahan serta permit iklan dan jualan atau tidak untuk sesuatu projek perumahan yang didirikan tersebut.

10 Tip Beli Rumah Baru Di Malaysia | PropertyGuru Malaysia

Lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini perlu diperolehi oleh mana-mana syarikat pemaju, sebelum mereka boleh memulakan pembinaan sesuatu projek perumahan dan menawarkannya untuk jualan kepada orang ramai. Adalah satu kesalahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) bagi mana-mana pemaju yang gagal mendapatkan kelulusan lesen dan permit tersebut.

Biasanya syarikat yang telah memperolehi lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan ini, mereka dikehendaki menulis, dan memaparkan nombor lesen dan permit tersebut dalam setiap notice board atau pampalet/ broucher yang mereka keluarkan. Walaubagaimanapun, untuk pengesahan, sila semak dengan kementerian tentang nombor lesen pemajuan dan permit iklan dan jualan tersebut sama ada ianya benar-benar telah diluluskan dan sah (valid).


4. Minta Salinan Geran Hartanah Daripada Pemaju

10 Tip Beli Rumah Baru Di Malaysia | PropertyGuru Malaysia

Setelah anda meyakini yang syarikat tersebut benar-benar berpengalaman dan kukuh dalam melaksanakan sesuatu projek perumahan, bolehlah anda berurusan dengan mereka untuk mengetahui maklumat terperinci tentang rumah yang anda ingin beli tersebut. Cumanya, satu perkara yang saya ingin ingatkan, sebelum anda putuskan untuk membeli rumah tersebut, macam biasa, sila minta salinan geran rumah tersebut daripada pemaju, dan lakukanlah carian persendirian di pejabat tanah. Sila minta minta daripada pemaju salinan Lesen Pemajuan Perumahan dan Permit Iklan dan Jualan untuk projek tersebut sebagai pengesahan.


5. Fahami Terma-terma Penting Dalam Perjanjian Jual Beli Sebelum Menandatanganinya

Jika anda telah berpuas hati dengen keadaan fizikal, status tanah, harga dan lain-lain berkenaan hartanah tersebut, barulah anda memasuki perjanjian jual beli dengan pemaju. Jangan sama sekali anda tergesa-gesa untuk tanda tangan perjanjian jual beli selagi anda masih belum berpuas hati dengan hartanah tersebut.

Masa inilah anda boleh bertanya, minta dan clarify apa sahaja dengan pemaju. Kerana setelah anda menandatangani perjanjian jual beli kelak, anda dianggap telah terikat dengan terma-terma perjanjian jual beli tersebut dan kebiasaannya, pemaju pun sudah agak kurang minat untuk melayan anda, sebab mereka sudah berjaya mengikat anda.

Semak 14 Perkara Ini Dahulu Sebelum Beli Rumah Pertama, "Checklist ...

Seboleh-bolehnya, baca dan cuba fahami terma-terma penting yang terdapat di dalam perjanjian jual beli sebelum anda menandatanganinya. Tanyakan apa sahaja tentang terma perjanjian jual beli tersebut kepada peguam yang telah dilantik. Sesetengah Pemaju akan minta anda menandatangani perjanjian jual beli tersebut di hadapan mereka. Sebenarnya, anda berhak untuk minta, agar perjanjian jual beli tersebut ditandatangan di hadapan peguam, supaya anda boleh bertanyakan apa sahaja berkaitan perjanjian jual beli tersebut kepada peguam. Setelah anda betul-betul berpuas hati, barulah anda tandatangan perjanjian jual beli tersebut.